Nya äventyr. Åke Janssons Congo Queen, som hon såg ut på flygfältet i Vallentuna. Foto: Hege Hellström

Anrik flygförening i Vallentuna lägger ner

Vallentunaplanet Congo Queen har flyttats till Kina – och aviatörföreningen tvingas att avsluta sin verksamhet. Nu står 250 medlemmar i Vallentuna utan flygförening.

  • Publicerad 17:00, 17 mar 2020

Vi har inget annat val än att lägga ned föreningen.

Vallentuna aviatörförening lägger ner. Det beslutet fattades på föreningens årsmöte den 6 mars. Bakgrunden är att föreningen inte längre har kvar sitt flygplan som de tidigare genomfört medlemsflygningar med.

Klassiska Vallentunaplanets stora förvandling – i Kina

– Vi har stött och blött frågan under en längre tid och vi har inget annat val än att lägga ned föreningen. Vi har myndigheterna emot oss, de vill inte ha gamla flygplan här, även om de har väldigt stort kulturhistoriskt värde, säger föreningens ordförande Bo Hertzberg.

Flyttades i höstas

Fram till i höstas hade föreningen den gamla DC3:an Congo Queen, som ägdes av medlemmen Åke Jansson. 2014 blev det dock krav på att planet skulle registreras i Sverige, vilket inte var möjligt eftersom det i Sverige inte finns någon licensierad mekaniker som kan besiktiga ett flygplan av den här typen. Congo Queen blev belagt med svenskt flygförbud, och flyttades därför i höstas till Kina.

Vallentunas historiska flygplan flyttas till Kina

– Det är en ren katastrof, men det bryr sig inte Transportstyrelsen om, säger Bo Hertzberg.

Närmaste planet i Västerås

Föreningen bildades 1995 och hade innan nedläggningen cirka 250 medlemmar, som nu står utan flygförening. Bo Hertzberg berättar att den närmaste DC3:an står i Västerås, men i veckan blev det även känt att Västerås flygplats ska läggas ned. Vallentunas flygfält kommer dock fortsatt stå kvar.

– Ja, flygfältet finns kvar tillsammans med några småflygplan som opererar där. Själv ägnar jag mig åt föreningen Flygande veteraner, där vi opererar en DC3:a som har gjort tjänst hos SAS, säger han.

Lämnade Sverige i oktober

Congo Queen lyfte från Sverige för sista gången den 16 oktober. Då startade den första etappen mot flygplanets nya hem i Kina, och två piloter flög tillsammans till Tallinn i Estland.

Den 27 oktober anlände Congo Queen till Nanchang Yaohu flygplats i Kina och blev strax avmålad och försedd med nya loggor.

Källa: Vallentuna aviatörförening

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt