Hammarby boxning satsar på att locka fler tjejer och ickebinära till sporten genom fler separatistiska träningsdagar. Ellen Karlsson har boxat på klubben i många år. Foto: Sacharias Källdén

Anrik söderklubb vill bryta machonormen

100-åringen Hammarby Boxning vill locka tjejer och ickebinära till klubben. Nu startar de separatistiska träningar för att fler ska hitta glädjen i boxningen.

  • Publicerad 09:45, 20 aug 2019

Hammarby Boxning kan i år titulera sig som en av stadens hundraåriga klubbar, eftersom klubben firar 100 år sedan starten 1909. Men när vi träffar tränaren Sara Westberg och boxaren Mia Bromander är det inte hundraåringen som står i fokus, utan en särskild satsning på tjejer och ickebinära i boxningen som klubben drar igång, som de två är initiativtagare till.

– Boxning är generellt sett en machosport med många män och har sett ut så under en lång tid. Men vi vill peppa fler tjejer och ickebinära att börja boxas, förklarar Sara Westberg.

Hammarby lär nyanlända svenska i boxningsringen

Och intresset är redan stort.

– Folk har redan börjat höra av sig, och ändå har vi bara gått ut med informationen inom Hammarby, säger Sara.

Ledare. Sara Westberg och Mia Bromander jobbar ideellt på klubben och är initiativtagare till satsningen. Foto: Sacharias Källdén

Hitta glädjen i boxningen

Varje onsdag från och med den 28 augusti träffas den som vill, i åldern 10-16, i Hammarby Boxnings lokaler mellan klockan 15-16. Inga förkunskaper krävs.

Passen kommer att handla om att hitta glädjen i boxningen, utan krav på prestation. Gruppen kommer att bekanta sig med handskar, säckar och boxningens grunder, utan inslag av hårda kroppsslag.

– Jag upplever att få tjejer känner sig trygga och självsäkra när de börjar träna i en blandad grupp. De kommer en gång och inte mer. Då kan man börja i en separatistisk grupp och hitta en trygghet i det, som man sedan kan ta med sig till den gemensamma gruppen, förklarar Mia Bromander som idag är aktiv boxare vid Hammarby Boxning.

Samlade. Sara Westberg, Ellen Karlsson och Mia Bromander. "Det handlar nog om att kunna ge tillbaka till sporten som har betytt så mycket för en själv", säger Mia Bromander. Foto: Sacharias Källdén

Boxning har hjälp mig mycket i mitt liv.

"Det är en fin tradition"

Mia Bromander är i dagsläget en av klubbens två kvinnliga aktiva tävlingsboxare. Den andra är Ellen Karlsson, som har boxats sedan tidiga tonåren. Idag är hon 22 år och kör hårdare än någonsin.

– Det är viktigt att få in tjejer i sporten, och boxning har hjälpt mig mycket i mitt liv. Sedan är det här världens bästa klubb! Här är det fin stämning och alla är snälla mot varandra. Och så har vi kul, säger Ellen.

Klubbens satsning på tjejer och ickebinära i boxningen sker ideellt från klubben och tränarna.

– Det handlar nog om att kunna ge tillbaka till sporten som har betytt så mycket för en själv. Sedan fortsätter det så, och det är en fin tradition, avslutar Mia Bromander.

Igång. "Här är det fin stämning och alla är snälla mot varandra. Och så har vi ju kul", säger Ellen Karlsson Foto: Sacharias Källdén

Dessa tider tränar tjejer och ickebinära:

Träningspassen sker i lokalen på Kocksgatan 24, i källaren.

För den som är i åldern 10-16 träffas gruppen på onsdagar klockan 15.00-16.00 från och med den 28 augusti.

För de som är äldre och/eller intresserade av ett motionspass, sker dessa på onsdagar klockan 20.00-21.00 och på lördagar klockan 13.00-14.15.

Alla pass är endast för tjejer och ickebinära.

Inga förkunskaper eller föranmälan krävs, men ta med träningskläder och en vattenflaska.