Anrikt. Restaurang Kvarnen invigdes 1908 och ligger ett stenkast från Medborgarplatsen, vid Björns Trädgård. Foto: Sophie Stigfur

Anrik Söderkrog bjuder hemlösa på julbrunch

I flera år har den klassiska Söderkrogen Kvarnen bjudit hemlösa på ett dignande julbord. Nu är det dags igen. "Fler krogar borde göra som vi", säger ansvariga Petra Andersson.

  • Publicerad 15:05, 14 dec 2018

Julskinka, sill, köttbullar och ostar i alla former och färger – tja allt som ett klassiskt julbord värd namnet bör innehålla. Det är vad som dukas upp på restaurang Kvarnen vid Medborgarplatsen klockan 14.30 den 23 december. Och gästerna är inte vilka som helst. Det rör sig om stans hemlösa som via Stockholms stadsmission bjuds in till årets sista julbrunch på Kvarnen, alldeles gratis.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Traditionen har pågått i minst fem år, men sträcker sig förmodligen ännu längre bakåt än så, berättar Petra Andersson på Kvarnen som ansvarar för årets arrangemang.

– Varje år detta genomförs är det inte ett öga torrt. De är så lyckliga när de kommer in och får ta del av detta och bli lite uppassade. Det blir att man ifrågasätter sin egen verklighetsbild också, de skyndar sig ofta att plocka på mycket mat för att de tror att det ska ta slut. Men vi fyller ju på kontinuerligt, det tar ju de flesta andra för givet när man går på buffé. Det är en ögonöppnare.

Uppmanar andra krögare

De 110 sittplatserna brukar bli fyllda, och eftersom Stadsmissionen har nolltolerans mot alkohol och droger serveras alkoholfri öl och julmust. Petra Andersson säger att hon är stolt över att Kvarnen valt att bjuda på detta under flera år.

– Det är en väldigt liten insats och kostnad jämfört med hur mycket det betyder för de här människorna. Jag skulle gärna se att fler Söderkrogar gjorde samma sak.