Får ett lyft. Niclas Berkau med sonen Jens som också jobbar där. Niclas bor själv i Fredhäll och har drivit Solstugan sedan 1988 ihop med sin syster: ”Man trodde inte då att man skulle bli kvar så här länge". Foto: Jannie Flodman

Anrik sommarkrog i Fredhäll växlar upp

En snart 100 år gammal trotjänare har fått ett lyft i år med sin nya inglasade restaurang och det är livespelningar varje vecka, hela sommaren.

  • Publicerad 11:49, 17 jul 2019

I över tre decennier har syskonen Berkau-Lewis drivit den populära sommarkrogen Solstugan som ligger på klipporna i Fredhäll. Från terrassen ser man en bra bit av Stockholm och Mälaren.

– Förr låg det en Essomack här nedanför och det var en flottbro över sundet. Det var innan Tranebergsbron byggdes. Redan då fanns ett kafé här, berättar Niclas Berkau som driver Solstugan ihop med sin syster.

1-öringar i golvet

Solstugan byggdes 1922 och har varit kafé, kiosk och krog i olika perioder.   

– Kvinnor från området brukade samlas här för länge sedan och sitta och sticka ihop, och en period fanns det flipperspel som var populärt, skrattar Niclas.

– En kvinna i 90-årsåldern berättade nyligen att hon tog simborgarmärket här nedanför när hon var sex år och fick gå hit efteråt och fika. Vi hittade också 1-öringar under golvplankorna när vi renoverade, så det finns en massa historia här, tillägger han.

Gäster. Maud och Kalle Krall och Hampus tar en lunch på Solstugan. Foto: Jannie Flodman

Mycket fönster är det i Solstugans nya, inglasade restaurangdel. Foto: Jannie Flodman

Nu går de in i 2020-talet med en ny, stor tillbyggnad av restaurangen som innebär plats för fler gäster. Den gamla delen som fanns där innan har rivits.

– Nu är det isolerat så vi kan ha öppet längre på säsongen om vi vill. Tidigare var det bara sommar-isolerat. Det känns extra kul att vi har gjort allt jobb själva med renoveringen och tillbyggnaden, säger Niclas.

Populär krog i Fredhäll bygger ut

Gästen Kalle Krall är uppväxt på Kungsholmen och var på Solstugan mycket som ung.

– Då kunde man köpa en kaffe här för 50 öre, jag tror att det ingick en bulle i det också. På den tiden hade de gjort en stor bassäng ute i vattnet som vi badade i eftersom vattnet här nere inte var så rent, säger han.

Livemusik hela sommaren

De senaste somrarna har det ordnats spelningar på Solstugan och så är det i år också. Fram till 29 augusti är det liveband två gånger i veckan, onsdagar och torsdagar.

Solstugan ligger intill Fredhälls klippbad, t-bana Krstineberg.