Stängs. I den här lokalen på Götgatan har varit teater och bio sen 40-talet. Nu flyttar en verksamhet med helt annan inriktning in. Foto: Karin Nilsson

Anrik teater på Söder blir cykelfirma

Boulevardteatern på Götgatan stänger för gott och någon ny teater eller bio kommer inte att flytta in. Istället blir det cykelfirma i den klassiska lokalen. Det beklagar teatern: "Klimatet för kulturutövare hårdnar".

  • Publicerad 06:50, 19 feb 2018

I flera år har det varit tufft ekonomiskt för en av Stockholms äldsta fria teatergrupper. Trots det har Boulevardteatern hankat sig vidare på samma adress, Götgatan 73, sen 1984 i en lokal som dessförinnan var biograf.

Stort intresse för lokalen

Men i slutet av sommaren bestämde sig teaterns ledning för att de inte längre orkade kämpa på för egen maskin. De la ut lokalen på Blocket med målet att under hösten hitta nya samarbetspartners som ville bredda teaterns utbud och driva den vidare eller att hitta en helt ny kulturaktör som ville ta över lokalen.

– Många har varit intresserade av att fortsätta driva teater eller biograf här och vi tog fram flera bra konstellationer som vi tyckte var konstnärligt och ekonomiskt intressanta, säger Roger Westberg, konstnärlig ledare för teatern.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men under höstens förhandlingarna om en ny hyresgäst aviserade bostadsrättsföreningen att hyran skulle höjas – rejält, enligt Boulevardteatern. Många av de kulturella verksamheterna ska då ha tappat intresset men det fanns, enligt Roger Westberg, fortsatt hopp om att teatern skulle leva vidare i ny regi efter årsskiftet.

Föreningens val: en cykelfirma

En teaterintressent ska ha haft de ekonomiska musklerna att klara den nya hyran men i januari ska bostadsrättsföreningen ändå ha valt att hyra ut lokalen till en cykelfirma, uppger Roger Westberg.

– Då säger de att de vill ha cyklar här och ingen annan verksamhet är intressant, säger han.

Men uppgifterna om en chockhöjning av hyran stämmer inte, uppger bostadsrättsföreningens ordförande Joacim Forselius, även om han inte vill kommentera hur mycket teatern har betalat för lokalen tidigare eller hur mycket cykelfirman som nu ska flytta in kommer att ha i hyra. Det är en sak mellan hyresgästen och föreningen, anser han.

Att bostadsrättsföreningen inte skulle ha varit öppen för att hyra ut lokalen till en ny kulturaktör stämmer inte heller, enligt Joacim Forselius.

– Teatern presenterade ett antal intressenter och vi tyckte att det var spännande förslag som vi vände och vred på och vi fastnade för en icke-kulturell verksamhet och utifrån det blev det diskussioner om hyran. Det handlade om helheten, vad vi tror på och vad intressenter känner och tycker. Och då blev det inte kultur, säger Joacim Forselius.

Teatern: "Sorgligt"

För Boulevardteatern betyder beslutet att den från och med nu bara kommer att ha turnerande verksamhet och teaterskola och att scenen på Götgatan dör. Roger Westberg tycker att klimatet för kulturutövare i Stockholm hårdnar.

– Tetaterstockholm blir nu ännu en plattform fattigare och vi har ingen central position i Stockholms innerstad längre. Det är sorgligt för vi har varit här i många år. Jag tycker synd om publiken. Det finns ett begränsat antal lokaler som är lämpliga och nu försvinner en utav dem, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bostadsrättsföreningens ordförande Joacim Forselius kommenterar förändringen av den gamla bion och teatern så här:

– En stad ändras och sen huruvida kultur behöver vara just i den lokalen kan man alltid diskutera. Allt behöver inte heller ligga inne i stan, säger han.

Roger Westberg, konstnärlig ledare på Boulevardteatern. Foto: Karin Nilsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.