Göran Sjögren tog över Sjögrens skomakeri efter sin pappa 1976 och arbetar nu på "övertid" som han själv säger. Foto: Kevin Wedin

Anrika skomakeriet snart 100 år - men vad händer när Göran slutar?

1923 öppnade Verner Sjögren skomakeri på Rindavägen i Djursholm. Sedan 41 år tillbaka driver hans barnbarn Göran butiken - frågan är om det blir sista generationen för Sjögrens skomakeris överlevnad.

  • Publicerad 16:25, 16 feb 2017

I nästan 100 år, 95 år om man ska vara noga, har Sjögrens skomakeri huserat vid Rindavägen - ett stenkast från Djursholms Ösby station. Göran Sjögren är tredje generationens skomakare som drivit verksamheten sedan 1976. Men - trots att han inte har några avsikter att sluta sko sig på trasiga pjucks så är det inte troligt att Sjögrens skomakeri går vidare i en fjärde generation.

– Får jag vara frisk så kommer jag fortsätta, jag mår bara bra av det här. Min son var här ett tag men valde en annan bransch och min dotter har sagt "du måste göra det här till ett museum sen", säger Göran.

Djursholms äldsta företag

1923 lät hans farfar Verner Sjögren bygga huset och till en början fanns det både ett bageri och en färghandel i byggnaden. Och redan så tidigt som 1909 etablerade sig Verner och hans bror på Djursholms torg och fanns där till 1960-talet, parallellt med skomakeriet vid Djursholms Ösby.

– Vi är ju ett av Djursholms äldsta företag, Franssons glas öppnade också då någon gång, säger han.

Göran både bor och arbetar i byggnaden som hans farfar lät bygga 1923. Foto: Kevin Wedin

– Jag växte upp i närheten av Nora torg och cyklade ju ofta hit och var med. Min pappa Bengt tog över 1955 och när jag var runt 16 år så började jag som lärling bredvid farfar. Till en början var jag lite tveksam om det verkligen var det här jag skulle göra, men jag måste ändå säga att jag har trivts bra hela tiden.

Spelar inte golf

Trots att Göran är 73 år har han valt att fortsätta arbeta, dock med minskade öppettider och nio veckor långt sommarlov. Det är på grund av kunderna och att han själv bara bor några fotsteg från arbetet som han fortsätter.

– Många hus här går ju i arv så jag kommer ju ihåg mor- och farföräldrarna till vissa av kunderna jag har idag. Flera kunder känner till mig och jag känner dem vid namn och jag går ju bara över farstun för att komma till jobbet hemifrån - annars hade jag nog inte hållit på fortfarande, säger han.

– Sen spelar jag inte golf eller något sånt. På fredagar stänger jag tidigare så jag hinner en sväng till mitt landställe.

Sista generationen?

Och i lokalen är det inte mycket som har hänt sedan 1976 då Göran tog över skomakeriet. Arbetet sker för hand och det finns inte någon antydan till moderna hjälpmedel.

– Jag tänkte ju att jag skulle riva ut en del och sätta upp metallhyllor, men då sa kunderna "nej, det ska se ut som det gör", och så har det gjort, säger han.

Göran själv har dock inga planer på att uppfylla sin dotters uppmaning om att skapa ett museum. Men trots att Göran inte på långa vägar är på väg att lägga ned så blir han kanske den siste generation Sjögren att driva skomakeri i Djursholm.

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00