Smedsudden 1959. Till höger syns Annexet som efter ett halvt decennium som kajakklubb nu kan bli krog. Foto: Stockholmskällan

Anrika strandhuset kan bli krog

En outnyttjad pärla mitt i staden som skulle förvandlas till ett nytt sportcenter. Så beskrev fastighetskontoret Annexet vid Smedsuddsbadet för några år sedan. Sedan dess har allt stått stilla – tills nu.

  • Publicerad 17:00, 22 feb 2018

I februari 2016 var tonerna kring Annexet positiva. Kajakklubben som slängts ut skulle snart flytta till ett nytt klubbhus och den gamla byggnaden skulle utredas för att bli ett nytt året runt-sportcenter.

– Det kanske kan vara ett kafé, i kombination med någon annan sportverksamhet som exempelvis att kunna hyra skidor, skridskor eller en värmestuga. Vi håller på och förhandlar med olika intressenter och än så länge är planerna väldigt lösa, men det ska tillföra badet och området något, sa dåvarande projektledare på fastighetskontoret Stefan Hagdahl.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men huset ekar två år senare fortfarande helt tomt. Kajakklubben har de senaste somrarna tvingats till en provisorisk lösning vid Västerbron. Nu ska dock ett nytt klubbhus äntligen vara på gång.

– Vi har lossnat i en dialog med idrottsförvaltningen och är nära en ny anläggning. Men visst är det är tråkigt att ett hus stått tomt länge, det är uppenbart för alla att den enda verksamhet som funnits vid badet de senaste åren är just ett öppet bad, säger Magnus Oldenburg, ordförande i Stockholms kajakklubb som hade Annexet som klubblokal i över 50 år.

Nytt hus "beställt"

Idrottsförvaltningen bekräftar att ett nytt klubbhus i närheten av det gamla är på gång, men berättar att man har stött på problem i form av en längre sjukskrivning på fastighetskontorets nya projektledare.

– Det finns en beställning till fastighetskontoret och vi hade ett första möte i höstas. Då var planen att projektering skulle inledas. Sedan dess har det stått stilla. Tyvärr blir det så ibland, att någon blir sjuk, säger Thomas Wiklund på idrottsförvaltningen.

Kan bli krog

Efter att ha sökt fastighetskontoret i flera veckor får vi till slut svar på vad som händer med det övergivna Annexet.

– En entreprenör är på plats nu och gör en förundersökning inför en grundrenovering. Först därefter kan vi börja arbeta konkret med framtida hyresgäst, säger Haris Zaimovic, förvaltare på fastighetskontoret.

Varför har det dröjt tills nu?

– Vi har helt enkelt haft svårt att hitta en hyresgäst som kan betala den hyran som krävs för att bära upprustningen, men nu har vi flera intressenter.

Vad rör det sig om för intressenter?

– Det är företag inom restaurang och kafé.

I slutet av februari väntas besked från entreprenören om vad en renovering kommer att kosta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Annexet uppfördes på 1800-talet tillsammans med Krügerska villan. Den sistnämnda brann ner 1997. Foto: Maja Brand