Anrikt 1700-tals blir till bostäder i Mariedal

Två hyresrätter och en publik nedre del. Nu har Stadsholmen bestämt vad man ska göra med Mariedals-huset anno 1700-talet.

  • Publicerad 10:26, 15 nov 2013

Under sensommaren skrev vi om den idé som läsaren Eva Andersson hade: Kungsholmens svar på Rosendals trädgård i Mariedal med kryddförsäljning, odlingar, klassiskt kafé och kultur.

Hon hade hört att Stadsholmen, som förvaltar huset längs Kungsholms strand, hade planer på att göra lägenheter i huset, vilket hon tyckte var synd med tanke på huset och tomtens potential.

Nu är det klart att det största av de två husen på tomten kommer inrymma två hyresrätter. En lägenhet per plan på de översta våningarna.  

– Det är ett oerhört intressant och värdefullt hus som inte får förvanskas. Stadsmuseet har inventerat huset och det finns en massa saker som måste bevaras intakt. Vi har valt bostäder eftersom det var det ursprungliga syftet med huset, säger Christina Lillieborg, affärsområdeschef på Stadsholmen.

Kan få kafé

Men helt släpper Stadsholmen inte den publika tanken. På bottenplan kommer en kommersiell lokal att förberedas.

– Vi kan tänka oss ett litet kafé, men inte på hela bottenplanet, säger Christina Lillieborg.

Huset som ska ge plats åt de två hyresrätterna hyrdes ut till Mariedalslänkarna fram till oktober förra året då föreningen sa upp det kontraktet på grund av kostnaden. Nu har man flyttat till grannbyggnaden där man kommer vara kvar.

Stadsholmens hyreslägenheter tillfaller Stockholms stads bostadskö och de förväntas stå klara någon gång under slutet på 2014. Renoveringen kostar ungefär åtta miljoner kronor enligt Stadsholmens beräkning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

9-åriga Kimberly är Pippis nya kompis

Nyheter Spelar Annika i föreställning på Junibacken Tidigare i år syntes hon i "Sound of Music" på Intiman. Nu är Östermalmsbon Kimberly Rydberg, 9 år, redo att ta sig an rollen som Pippis kompis Annika på Junibacken.lördag 15/12 8:00

Misstänkt mordförsök i centrala Stockholm

Nyheter Man förd med ambulans till sjukhus En man har förts till sjukhus efter att ha blivit stucken med knivliknande föremål.fredag 14/12 20:05