Upprustning. Storkyrkoskolan, Estniska skolan och Storkykrobadet ska renoveras under 2019/2020. Foto: Mostphotos & Mikael Andersson

Anrikt bad i Gamla stan måste renoveras

En stor renovering väntar för Storkyrkoskolan och Estniska skolan i Gamla stan som kommer att evakueras under drygt ett år. Samtidigt rustas stadsdelens lilla badhus.

  • Publicerad 14:30, 5 feb 2018

Skolbyggnaderna på Svartmangatan från 1800-talet rymmer både kommunala grundskolan Storkyrkoskolan och privata Estniska skolan. Totalt går här nästan 400 elever. Nu ska fastigheterna renoveras.

Storkyrkobadet i Gamla stan räddas

Ventilation och stammar måste bytas och skolorna kommer att behöva evakueras under renoveringen. Just nu utreds om det går att tömma skolbyggnaderna i etapper eller om alla måste evakueras samtidigt. Ett beslut om hur skolornas kommer att påverkas av renoveringen ska tas senare i vår.

Planen är att ombyggnationen ska starta hösten 2019 och pågå under hela 2020.

Storkyrkobadet renoveras

I samband med att skolorna rustas upp ska även det lilla Storkyrkobadet som ligger i Estniska skolans källare renoveras.

Badet var förra året nedläggningshotat eftersom skolfastighetsbolaget Sisab och utbildningsnämnden, som tidigare stått för drift och underhåll av badet, inte längre ville bekosta det. Men efter en ihärdig kamp av boende i Gamla stan backade staden och såg till att lösa finansieringen som nu ligger på fastighetsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själva renoveringen av badet kommer dock Sisab att bekosta. Badets stammar behöver också bytas.

– Planen är att riva badet ner till konstruktionsbetongen för att komma åt alla rör och byta all teknisk utrustning. Vi har en antikvarie inkopplad så att vi kan återställa badet till det skick det var innan, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Totalt väntas hela renoveringen av skolorna och badet kosta runt 46 miljoner kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.