Blandat kompott. Gamla vågar, kaffekvarnar och silverbestick ur Lyrans gömmor är några av sakerna som kommer säljas på loppisen. "Men vi har även del nyare grejer, vi ska försöka ha en bra prisvariation", säger David Agerstig. Foto: Claudio Britos

Anrikt konditori bjuder in till loppis och konstmarknad

Loppis med konditoriets gamla skatter, lokala konstnärer och historiska vingslag. Det bjuder konditori Lyran på den 1 juni.

  • Publicerad 17:50, 29 maj 2019

Gamla silverbestick, tavlor, möbler och porslin i tusental. Det är några av sakerna som kommer stå till försäljning när konditori Lyran den 1 juni bjuder in till loppis.

– Det började med att vi hade en julgransmarknad i december, som var väldigt uppskattad. Så vi tänkte att vi skulle testa det här. Vi har jättemycket porslin som vi har sållat ut genom åren, en del grejer och möbler vi har hittat i husets förråd. Vi tyckte att det är bättre att de får ett nytt hem än de slängs, säger David Agerstig, vd och delägare.

Det är en salig blandning av saker som samlats in under alla år som den anrika sommarvillan, byggd 1867, har fungerat som kafé. Back in the day brukade dåtidens kändisar och kulturelit, folk som Selma Lagerlöf och Henrik Ibsen, samlas här och festa.

Men om de har använt några av sakerna som ska säljas på loppisen är inte så troligt, säger David Agerstig.

– Det skulle förvåna mig om det var så, även om jag gärna sagt ja. Men tyvärr så var Lyran nästan ett spökhus under en period på 40- och 50-talet, det var väldigt nedgånget och drabbades av inbrott, så allt av värde som fanns då försvann. Vi har jobbat hårt på att få in saker som passar in bra i miljön, säger han.

Konstmarknad

Även privatpersoner kommer kunna sälja saker på loppisen, och konditoriets servering och glassbar kommer ha öppet som vanligt. Förutom det har också lokala konstnärer bjudits in för att sälja sina alster.

– Vi har försökt få in mer kultur i huset, vi har ju en del jazzkvällar, afternoon tea och en affischmarknad i höstas. Många hör av sig för att sätta upp sin konst på våra väggar, det har blivit så många att vi har fått börja säga nej. Så det här var ett bra tillfälle för dem att få visa upp och sälja det de gör, säger David Agerstig.

Selma Lagerlöf och Henrik Ibsen har kanske inte använt de här silverbesticken när de mumsat i sig bakelser på Lyran. Men kanske en eller annan Bredängsprofil. Foto: Claudio Britos

Anrikt. Lyran, som byggdes 1867 som en sommarvilla för paret Carl och Fredrika Limnell, har fungerat som kafé och konditori sedan mitten av 60-talet. Foto: Claudio Britos

Loppis på Lyran

När? Lördag 1 juni, klockan 11.00-17.00.

Var? Konditori Lyran, Bredäng.

Vad? Loppis och konstmarknad.

Visa merVisa mindre