Filip med mamma Malin. Foto: Lotten Engbom

Ansökte om mer hjälp av kommunen – fick mindre

Föräldrarna till cp-skadade Filip kände att de behövde mer stöd för att underlätta familjens vardag. Istället fick de mindre. "Det kändes helt orimligt" säger pappa Pär.

  • Publicerad 16:34, 6 mar 2018

2011 föddes Malins och Pärs son Filip med en cp-skada som innebär en motorisk funktionsnedsättning med rörelsesvårigheter.  

– Han kan inte förflytta sig självständigt utan förflyttningshjälpmedel. Filip blir lätt trött och orkar bara gå kortare sträckor med rullator, säger Malin.

På Byleskolan har han en heltidsresurs och hemma har familjen avlösarservice tre timmar i veckan genom Täby kommun.

– Jag jobbar bara 60 procent för att det är så mycket med Filip. Han behöver hjälp med allt i sin vardag; av- och påklädning, toalettbesök, säger Malin.

Ansökte om assistans

När Filip fyllde sex år kände familjen, som också består av två döttrar på fyra och tio år, att de behövde mer hjälp. Därför ansökte de om assistans i september 2017.

Men trots att Täby kommun två gånger, 2016 och 2017, fastställt att Filip tillhör LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och personkrets tre (se faktaruta) avslog de begäran och menade på att Filip inte längre tillhör kretsen.

För familjen kom det som en chock.

– Vi trodde inte att vi skulle behöva överklaga att han tillhör LSS, utan på sin höjd att de inte beviljade assistansen. Att han inte tillhörde den personkretsen, det kändes helt orimligt, säger Pär.

"Ska få stöd här och nu"

Den nya bedömningen innebar inte bara att önskemålet om assistans avslogs, plötsligt skulle de bli av med den avlösarservice de har idag.

– Då får vi ingen hjälp alls. Allt blir föräldraansvar, säger Malin.

Föräldrarna överklagade kommunens beslut och fallet gick upp i förvaltningsrätten. Där har de nu fått rätt mot kommunen: Filip tillhör visst personkrets tre. Målet visas åter till Täby kommun för prövning om Filip ska få rätt till utökade insatser.

– Det kändes som att blivit diskriminerade och skönt att vi fick rätt. Vi tyckte såklart att vi blivit orättvist behandlade, säger Malin.

Kotte Wennberg, tillförordnad socialchef, på Täby kommun svarar på hur de hanlagt ärendet.

Nu har ju förvaltningsrätten slagit fast att Filip tillhör LSS, hur ställer ni er till det?

– Personkretstillhörigheten är fastslaget, det är inget som vi bestrider. Men nu ska en utredning ske och ett nytt beslut fattas om han uppfyller kriterierna för att få rätt till insatser enligt LSS. Helt enligt det som står förvaltningsrättens dom som de återförvisat för prövning om personen uppfyller övriga förutsättningar för rätt till insatser enligt LSS.

Hur kommer det sig att ni gjorde en annan bedömning än förvaltningsrätten?

– Förvaltningsrätten tycker att funktionshindret är livslångt. Vi har då inte tyckt att det varit varaktigt, utifrån de läkarintyg vi haft.

Men läkarintyg säger tvärtom att behovet förväntas öka?

– Ja. Och ändå har vi tittat på det sammantaget och inte tyckt att det var långvarigt.

När Täby kommun nu ska pröva begäran på nytt hoppas familjen att de ska få beviljad assistans.

– Jag vill att Filip ska ha samma möjligheter som alla andra barn, till exempel kunna gå över till en kompis och leka. Och jag vill vara förälder som alla andra, inte vårdare, säger Malin.

Personkrets 3

Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och orsakar betydande svårigheter i det dagliga livet och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Källa: 1177

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm