Smittad. En medarbetare vid Danderyds sjukhus har smittats av Coronaviruset Foto: Most Photos

Anställd på Danderyds sjukhus smittad av corona

En medarbetare på Danderyds sjukhus har smittats av coronaviruset, enligt Dagens Nyheter. Personen ska inte ha träffat patienter och är nu isolerad.

  • Publicerad 15:50, 5 mar 2020

Personen ska ha smittats på en resa och arbetat en dag innan hen insjuknade. Det skriver DN. Detta bekräftas också av kommunikationsdirektör Anna-Karin Stark för DN. 

Personen ska inte ha träffat några patienter utan bara kollegor, totalt fyra stycken. Samtliga kollegor har bedömts av infektionsläkare.

Medarbetaren ska ha insjuknat i influensaliknande symptom och sedan dess har hen isolerats och provtagits. Smittskydd i Stockholm har som i alla andra fall sökt upp de personer som kan ha blivit smittade och informerat om vilka åtgärder som ska vidtas.

– Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta. Smittskydd Stockholm är vana att kontakta och bedöma de som kan ha blivit utsatta för smittsam sjukdom, säger Åsa Hammar, chefläkare vid Danderyds sjukhus.

Så ska du agera kring Coronaviruset

Om man varit i något av de områden där smittspridning förekommer och inom 14 dagar efter avresan insjuknar i feber, hosta eller andningsbesvär ska du ringa 1177. 

Smittspridning förekommer inom följande områden: Hela Kina och Hongkong, utom Macau, norra Italien, Iran, Sydkorea

Detta kan du göra själv:

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun

I den mån det går – undvik nära kontakt med personer du vet är sjuka.

Om du inte har varit i något av de områden där det just nu rapporteras att många insjuknat, eller träffat någon som du vet bär på viruset de senaste 14 dagarna, finns ingen anledning att misstänka att du fått det nya coronaviruset.

Källa: 1177

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34