Röjd adress. Personalen visste inte att en boende hade skyddad identitet. Foto: Igor Stevanovic

Anställd röjde uppgifter om boende med skyddad identitet

En person uppgav sig vara polis – och fick ut adressen till en boende på ett LSS-boende, trots att den boende hade skyddad identitet. Nu kritiseras boendet av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 16:24, 4 dec 2018

En person ringde ett LSS-boende inriktat på personer med psykisk ohälsa i Danderyd. Uppringaren sade sig vara polis och ställde frågor om en av de boende, som vilken adress den boende hade och hur hen mådde.

Den anställda som svarade bekräftade var den boende fanns – trots att den boende har skyddad identitet.

Händelserna är en risk för allvarligt missförhållande, skriver IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu gjort sin bedömning. Den boendes uppgifter gavs ut till en okänd person, och personalen saknade information om att den boende hade skyddad identitet. En annan brist är att varken den boende eller hens gode man informerats i samband med händelsen.

Nu ska personalen få mer kunskap om sekretess och skyddade personuppgifter.

Täby FC i final i Globen – för första gången

Nyheter "Det är fantastiskt roligt att motbevisa alla" Täby FC gjorde det omöjliga och slog oslagbara Iksu i sista semifinalmatchen i högsta ligan i innebandy. Nu väntar en tuff finalmatch.tisdag 23/4 17:08

Rasmus från Kårsta har Sveriges tredje snyggaste epa

Nyheter Vann pris på stor fordonsmässa När de snyggaste epa-traktorerna skulle utses på Skandinaviens största bil- och mc-show i helgen kom epan som Kårstabon Rasmus Åkerberg byggt på tredje plats.tisdag 23/4 16:38