Röjd adress. Personalen visste inte att en boende hade skyddad identitet. Foto: Igor Stevanovic

Anställd röjde uppgifter om boende med skyddad identitet

En person uppgav sig vara polis – och fick ut adressen till en boende på ett LSS-boende, trots att den boende hade skyddad identitet. Nu kritiseras boendet av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 16:24, 4 dec 2018

En person ringde ett LSS-boende inriktat på personer med psykisk ohälsa i Danderyd. Uppringaren sade sig vara polis och ställde frågor om en av de boende, som vilken adress den boende hade och hur hen mådde.

Den anställda som svarade bekräftade var den boende fanns – trots att den boende har skyddad identitet.

Händelserna är en risk för allvarligt missförhållande, skriver IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu gjort sin bedömning. Den boendes uppgifter gavs ut till en okänd person, och personalen saknade information om att den boende hade skyddad identitet. En annan brist är att varken den boende eller hens gode man informerats i samband med händelsen.

Nu ska personalen få mer kunskap om sekretess och skyddade personuppgifter.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Vallentunamopedister gör upp på isig bana

Nyheter Runt 20 förare tävlar på odubbade moppar På lördag är det mopedträff i Kårsta, där odubbade mopeder kör på isbana. Arrangören beskriver det som ett publikvänligt arrangemang.tisdag 19/2 16:24

Flera hushåll i Gribbylund saknar ström

Nyheter "Kan dröja två till tre timmar innan strömmen är tillbaka" 170 hushåll i Gribbylund i Täby saknar ström efter ett större strömavbrott i kommunen.tisdag 19/2 14:10