Röjd adress. Personalen visste inte att en boende hade skyddad identitet. Foto: Igor Stevanovic

Anställd röjde uppgifter om boende med skyddad identitet

En person uppgav sig vara polis – och fick ut adressen till en boende på ett LSS-boende, trots att den boende hade skyddad identitet. Nu kritiseras boendet av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 16:24, 4 dec 2018

En person ringde ett LSS-boende inriktat på personer med psykisk ohälsa i Danderyd. Uppringaren sade sig vara polis och ställde frågor om en av de boende, som vilken adress den boende hade och hur hen mådde.

Den anställda som svarade bekräftade var den boende fanns – trots att den boende har skyddad identitet.

Händelserna är en risk för allvarligt missförhållande, skriver IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu gjort sin bedömning. Den boendes uppgifter gavs ut till en okänd person, och personalen saknade information om att den boende hade skyddad identitet. En annan brist är att varken den boende eller hens gode man informerats i samband med händelsen.

Nu ska personalen få mer kunskap om sekretess och skyddade personuppgifter.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt