Akut. I dag onsdag har många akutpatienter kommit till sjukhuset, medan färdigbehandlade inte kunnat skickas hem. Foto: Mikael Andersson

Ansträngt läge på Danderyds sjukhus under dagen

Under tretttonhelgen har läget varit ansträngt på Danderyds sjukhus. Men i dag, onsdag, kom många akut svåra patienter in, så nu kan planerade operationer komma att ställas in.

  • Publicerad 16:06, 8 jan 2020

– Det har varit väldigt ansträngt under trettonhelgen, men vi har inte behövt be andra akutsjukhus om hjälp utan själva tagit hand om det stora antalet patienter som kommit in, säger Birgitta Mörlin, chefläkare i beredskap på Danderyds sjukhus.

Man hade hoppats på en lättnad efter helgerna, men så blev inte fallet.

– I dag har vi fått in många akut svårt sjuka patienter, varav många med behov av kirurgvård, säger Mörlin.

Nu ser ansvariga på kirurgkliniken över möjligheten att minska antalet planerade operationer för att kunna ta sig an fler akutfall.

Datastrul

Men det är inte bara ett stort antal akutpatienter som ställer till det, berättar Birgitta Mörlin.

– En anledning till bristen av vårdplatser som skapar köer på akuten är att färdigbehandlade patienter som ska skrivas ut inte får någon plats på geriatriken. Vi har också många färdigbehandlade patienter som inväntar besked från primärvården om stöd i hemmet innan de kan skickas hem.

Ytterligare en försvårande omständighet är att datasystemet som kommunicerar mellan akutsjukhuset och primärvården har krånglat.

– Det bidrar till längre handläggningstider, säger Birgitta Mörlin.

Varför det kommit så många patienter just i dag vet man inte.

– Det bör inte vara på grund av de andra sjukhusen, KS i Huddinge fungerar normalt igen, det är inget stabsläge där längre. Det brukar komma in många patienter efter helgerna, och det har det gjort även i år, säger Ingvor Farinotte, presschef på Danderyds sjukhus.

Stockholm Direkt