Färre kneg. Kungsholmen minskar målet för feriejobb åt unga. Foto: Andreas Enbuske

Antal sommarjobb halveras på Kungsholmen

De kommunala sommarjobben i Kungsholmen skärs ner till hälften. Det är resultatet av en åtstramad grönblå stadsbudget. "Ett svek", säger en förbannad lokal röd opposition.

  • Publicerad 13:01, 12 dec 2019

Vi har en stram budget och då måste vi prioriter

Städa parker, umgås med seniorer, hjälpa till i förskolan: det är typiska feriejobb som unga kan få i stadens regi. Målet i Stockholms kommun är totalt 9 000 stycken sådana platser för 2020.

I Kungsholmen sänker man nu sin andel för nästa år: från 250 stycken jobb 2019, till 130 stycken. Det enligt stadsdelsbudgeten som på tisdag ska klubbas av den lokala grönblåa politiska nämnden.

Det här får oppositionen, vice ordförande Arvid Vikman (S), att se rött.

– Det här är ett svek mot stadsdelens unga. Vi vet hur viktigt det är att de tidigt får erfarenhet av arbetslivet och att tjäna sina första egna kronor. Därtill är det här viktiga funktioner för samhället. Så det är ett svek mot de verksamheterna också, säger Arvid Vikman.

2019 så lyckades Kungsholmen ge 306 unga jobb. Då slog man alltså det utsatta målet på 250. Nu väljer man att halvera det målet. 2018, då de rödgröna styrde Kungsholmen, så sattes 347 stycken ungdomar i arbete.

– Under föregående mandat satsade vi hårt och fick upp sommarjobben rejält. Den här majoritetens prioriteringar gör mig så förbannad. Hur kan ideologiska skattesänkningar vara viktigare än att unga får ett första jobb, undrar Vikman, och säger att Socialdemokraterna i år hade velat gå fram med en sommarjobbsgaranti.

Kungsholmen river förskolor för att klara ekonomin

Ordförande vs. vice ordförande. Rasmus Jonlund (L) och Arvid Vikman (S). Foto: Mimmi Epstein/Christoffer Röstlund Jonsson.

L: "Tuffa tider"

Rasmus Jonlund (L) är ordförande i Kungsholmens nämnd. Han håller inte alls med om att det här är ett svek utan säker krasst att det är "tuffa tider". Det är ett utgångsläge de måste förhålla sig till.

– Vi har en stram budget och då måste vi prioritera. För de 130 jobben kommer vi att prioritera ungdomar som har svårare att ordna egna jobb. Man kanske inte har de familjeförhållandena som ger ett nätverk, man kan inte vara på pappas företag eller pappas kompis företag, säger Rasmus Jonlund.

Pengarna till feriejobben kommer centralt från Stadshuset. I år har man fått 1,7 miljoner kronor, vilket täcker 130 platser. Att man förra året kunde anställa 306 stycken beror enligt Jonlund att stadsdelen tog ur sina egna reserver. Nu finns inte de djupare fickorna kvar.

– Men vi erbjuder även 120 platser till andra stadsdelsförvaltningar. Då är det de som betalar lönen medan vi står för allt det andra, säger Jonlund.

Här är viktigaste punkterna i nya grönblå budgeten

Budgeten för Kungsholmen

Förslaget för 2020:

1 207,4 miljarder kronor i drift.

14, 2 miljoner kr i investering.

Feriejobben går under arbetsmarknadsåtgärder. Där budgeteras 3,2 miljoner kronor. 1,7 miljoner av dem kommer från Stadshuset och är öronmärkta för de unga jobben.

Budgeten för 2019:

1 189, 4 miljarder kronor i drift.

15, 6 miljoner kr i investering.

Arbetsmarknadsåtgärder fick då 8,1 miljoner kronor, genom sparade pengar.

Visa merVisa mindre