TROR PÅ MINSKNING. Regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson tror att antalet EU-migranter som reser till Sverige kommer mattas av. Foto: Direktpress

Antalet EU-migranter till Sverige har nått sin topp

Regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson tror inte på någon ökning av antalet EU-migranter i Sverige. ”Min gissning är att marknaden för tiggare snart är mättad”.

  • Publicerad 09:43, 20 maj 2015

Idag finns det personer som tigger i varje svensk kommun"

Sedan i januari i år arbetar Martin Valfridsson som regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare. Tidigare i veckan talade han på seminariet ”Hur påverkar tiggeri och olovliga bosättningar vårt samhälle?” som anordades av Fastighetsägarna i Stockholm.

Finns folk som tigger i alla Sveriges kommuner

Enligt honom är det omöjligt att svara på exakt hur många EU-migranter som just nu vistas i Stockholm och Sverige. Men grovt uppskattat rör det sig om mellan 2000-5000 personer i landet.

– De senaste åren har antalet personer från EU som vistas temporärt i Sverige ökat dramatiskt. Idag finns det personer som tigger i varje svensk kommun, säger han.

LÄS MER: 100 boplatser med EU-migranter i innerstan

För tre, fyra år sedan började tiggare på allvar att söka sig till Sverige och sedan dess har antalet personer bara ökat. Men nu tyder det på att taket är nått.

– Min bedömning är att marknadskrafter styr även här, och min gissning är att marknaden för tiggare i Sverige snart är mättad. Troligtvis kommer de senaste årens ökning att plana ut, säger han.

Fattigdom och utanförskap

Anledningen till att personer kommer hit beror uteslutande på fattigdom, samt att de utsatta grupperna lever utanför samhället i sitt eget land.

– Eftersom grunden till att människor kommer hit är fattigdom och utanförskap, kommer det ta tid att få till en förändring även om ökningen kommer att mattas av, säger Martin Valfridsson.

Kom man fram till något under seminariet?

Jo, flera saker. Bland var samtliga talare rörande överens om att alla idéer på att göra tiggeri olagligt inte löser några som helst problem. Samt att alla långsiktiga insatser bör riktas för att hjälpa EU-migranterna till att få ett självständigt liv och en självständig försörjning. Och det görs bäst i respektive hemland.