KOLL. Att fler är hemma har gjort att bostadsstölderna halverats under mars. Foto: Pauline Cederblad

Antalet stölder i Ekerö har halverats i mars

När fler är hemma på öarna minskar inbrotten. Under mars har antalet stöldanmälningar halverats, jämfört med förra året.

  • Publicerad 17:19, 26 mar 2020

Anmälningarna om alla typer av stölder från förråd, vind, källare, bostäder, fritidshus, fordon och cyklar har halverats i Ekerö sedan coronapandemin startade.

– Antalet tillgreppsbrott i allmänhet var dubbelt så många i mars 2019 som i år. Om man tittar på endast inbrott i villa och radhus ligger det på samma låga nivå, säger kommunpolisen Anna Freij.

Den troligaste förklaringen till minskningen är helt enkelt att bostäder och fritidshus med tillhörande källare, förråd och vindslokaler inte står tomma på dagarna, menar hon.

– Fler än vanligt är sjukskrivna, jobbar hemifrån eller är hemma med sjuka barn, så det har säkert med det att göra. Det är svårare att stjäla från någon som är hemma, säger hon.

Även i resten av Storstockholm har inbrotten minskat. Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, har till Sveriges radio sagt att utöver ett resultat av mer hemmasittande kan det även vara resultatet av att internationella stöldligor har svårare att röra sig mellan europeiska länder.

Om så är fallet även i Ekerö kan Anna Freij inte svara på.

– Vi vet inte helt säkert vem som står bakom de inbrott som varit, men stänger man gränser så är det såklart svårare att komma in i Sverige, oavsett vilka motiv man har att komma till vårt land, säger hon.

Coronabedrägerier

Men även om stölderna i bostäder och förråd har minskat så har coronapandemin skapat utrymme för andra brott.

Flera försök till bedrägeri kopplat till coronaviruset har förekommit i lokalpolisområden runt om i Storstockholm. Det har bland annat handlat om att bedragarna ringer eller går hem till äldre personer och uppger sig komma från Folkhälsomyndigheten eller sjukvården och i samband med det lurar av de äldre pengar.

Några sådana fall har Anna Freij inte sett inrapporterade i Ekerö, men hon vill ändå lyfta ett varningens finger.

– Man ska vara uppmärksam på vem man släpper in i sitt hem och på vilka som hör av sig och uppger att de är från sjukvård, polis eller bank. Man ska aldrig lämna ut känsliga bankdetaljer eller liknande, säger hon.

Kollektivkörfältet nu öppet för bilar

Nyheter Med byggarbeten påverkas framkomligheten i morgontrafiken. Nu beviljar länsstyrelsen ett undantag och låter bilister köra i kollektivkörfältet på Ekerövägen.onsdag 3/6 16:58

Munsös äldre skolbarn tvingas flytta

Nyheter Ska ske till hösten Protesterna gav inte den effekt aktionsgruppen Rädda Munsö skola hade hoppats. Men när det politiska beslutet togs om skolflytten undantas de yngre eleverna.onsdag 3/6 11:06

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt