Anti-rasistisk samling

I helgen blev det anti-rasistisk samling på Tensta konsthall. I lördags kom unga och gamla, folk från Järva och andra delar av stan, till Tensta konsthall för att fira lanseringen av organisationen Hasans vänner.

  • Publicerad 14:42, 5 feb 2016

Det mesta kände jag till, men en del var nytt.

Det var ett fullspäckat program, med mat, musik, filmvisning, föredrag, paneldebatt med mycket mera, när den den anti-rasistiska organisationen Hasans vänner lanserades på Tensta konsthall.

Vi har tidigare skrivit om Hasans vänner, som är en nybildad anti-rasistisk organisation som bär Hasan Zataras namn. Hasan Zatara sköts av lasermannen för 24 år sedan, men överlevde, och bor i Rinkeby sedan 50 år tillbaka.

Kvällen inleddes med ett framförande av Tensta gospel choir, och avslutades med slagverksensemblen Sambomba, som många också förknippar med Rinkebyfestivalen.

En viktig punkt på programmet var historien om Hasan, berättad av sonen Mustafa Zatara, och en annan var Samir Sabris anförande om rasism och sorgbearbetning, då sorg, chock och trauma också är något som kommer med rasismen, men som man sällan pratar om.

Flera saker pågick parallellt och många bekanta ansikten syntes, bland annat Adam Taal (Adam Tensta), som är en av styrelsemedlemmarna i Hasans vänner.

Familjen Zatara fanns på plats, från den yngste till den äldste, däribland ett barnbarn på 17 år som bär sin morfars namn, Hasan Zatara.

Har du fått lära dig något nytt om din familjs historia i kväll?

– Det mesta kände jag till, men en del var nytt, säger barnbarnet Hasan Zatara.

Hur känns det att vara här i kväll?

– Väldigt skönt!

Stockholm Direkt