Äntligen – Bålsta station får nya hissar till våren

Det blir nya hissar vid Bålsta station. Men räkna med störningar när de gamla byts ut. – Det kommer att ta ett par veckor, säger Jan Lundberg, driftchef på gatu- och parkenheten.

  • Publicerad 10:50, 7 feb 2019

Det var i april förra året som Bålstabladet kunde avslöja att hissarna vid Bålsta station fått en mängd anmärkningar av en oberoende inspektör.

I protokoll från 2015, 2016 och 2017 påpekades ett flertal brister och slutsatsen i samtliga rapporter var att hissarna ”utgör omedelbar betydelse för säkerhet och hälsa”, enligt företaget Kiwa Inspecta.

Trots detta hade hissarna fortsatt att rulla under flera år.

Efter att Bålstabladet skrivit om problemen stängdes hissarna av ett tag innan de kunde börja rulla igen tack vare ljusslingor som varnade om passagerarna stod för nära dörrarna, något som i sin tur inte sällan ledde till att hissarna stannade vilket i sin tur fick till följd att det inkom en mängd anmälningar helt i onödan.

Drar ut på tiden

Det hade vid det laget redan bestämts att nya hissar skulle sättas in, men processen har dragit ut på tiden.

–Vi gjorde en upphandling under våren. Det visade sig att vi inte fick några godkända anbud. Vi håller nu på med en direktupphandling och det innebär att vi frågar de företag som har lämnat anbud direkt, berättade Ulla Lindroth Andersson, ansvarig för gatu- och parkenheten i september.

Vet inte exakt när

Andra gången gick det bättre för nu är upphandlingen klar.

– Vi skrev kontrakt före jul med en ny leverantör och hissarna är beställda, men det är ganska lång leveranstid, säger Jan Lundberg nu.

Han kan i dagsläget inte säga ett exakt datum för när arbetet med att byta ut hissarna kommer att starta.

– Men det kommer att ske under våren. Vi kommer att gå ut med information när det är klart. Det kommer ju tyvärr att bli rätt mycket störningar för resenärerna, säger Jan Lundberg.

Hur lång tid kommer arbetet att ta?

– Det kommer ta ett par veckor per hiss och man byter en i taget. Det tokiga är att det bara är en hiss som går upp till perrongen.

Det innebär med andra ord att det inte är möjligt att använda den ena hissen när arbetet pågår på den andra. När hissarna stängdes av under 2018 tvingades folk som behövde använda hissarna hitta andra resvägar och lösningar. Om det blir så nu också återstår att se.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hunderbart – gården är invigd

Hundrastgården vid Lillsjön invigd. Ett 50-tal hundar och deras ägare var där för att bevittna när Fredrik Kjos (M) klippte bandet.onsdag 20/2 9:00

Fyllestyrning som kunde slutat illa

Med alkohol och droger i kroppen körde en man i 20-årsåldern in i en tomthäck i Bålsta. Färden kunde slutat betydligt värre. Den misstänkte bilföraren är inte från Håbo.måndag 18/2 12:04

Senaste numret

Bålstabladet