Äntligen! Hornstulls nya cykelbanor är klara

Nu är slutet nära. En sista asfaltering väntar sen är vägarbetet och de nya cykelbanorna på norra Långholmsgatan äntligen klart.

  • Publicerad 16:26, 2 okt 2017

I maj förra året startade vägarbetet mellan Folkskolegatan och Västerbron. På stora delar av hårt trafikerade Långholmsgatan saknades då helt cykelbanor.

Ett bilkörfält söder ut och ett busskörfält i nordlig riktning har därför gjorts om till två separerade, enkelriktade cykelbanor.

Bort med buss- och bilfält – nu blir det breda cykelbanor och nytt torg i Hornstull

Planen var att jobbet, som skapat köer och påverkat såväl bilister, cyklister och gående som handlare, skulle göras under 2016. Mest stök skulle det vara under förra sommaren när trafiken var lugnare.

Flera förseningar

Men den planen höll inte. Gång på gång har jobbet försenats. Först nu i oktober ska allt bli klart.

Nytt förseningsbesked: Då blir vägbygget på Långholmsgatan klart

Ett arbete ska avslutas i korsningen vid Verkstadsgatan och en sista asfaltering av körbanorna väntar. Den här eller nästa vecka ska de mest störande arbetena bli klara.

– Ja, äntligen! Det känns bra att vi slipper störa mera, säger Valentina Gonzales, projektledare på trafikkontoret.

Fler arbeten väntar i Hornstull

Under oktoberkvällarna ska mindre jobb göras, som målning och skyltning. I slutet av månaden är det slutbesiktning. Sen ska trafikkontoret ta ställning till om staden ska göra allvar av hotet om vite för entreprenören som utfört arbetet och som har kritiserats både för förseningen och för trafikmiljön på Långholmsgatan under byggtiden.

– Sen ska vi utvärdera om det här ger de trafiksäkerhetsåtgärder som vi hoppas på för cyklister, fotgängare och kollektivtrafik. Vi får också se hur resten av trafiken påverkas av att vi har tagit bort två körfält, säger Valentina Gonzales.

Nästa steg är att bygga enkelriktade cykelbanor på resten av södra Långholmsgatan och på Liljeholmsbron. Ombyggnationen vid Hornstull har planerats starta nästa år, men trafikkontoret överväger om arbetet istället ska göras samtidigt som Liljeholmsbron rustas upp. Det arbetet påbörjas tidigast år 2020.

Färdigt. Den här eller nästa vecka ska de mest störande arbetena bli klara. Foto: Elina Lundberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.