Klockan 14.36. Foto: Jonny Andersson

Äntligen kom vintern - på låtsas

Skidfolket kan vara världens tålmodigaste och i projektet "Alla på snö" ger skidförbundet barn chans att testa. Vi tittade förbi när 27 elever från Ursvikskolan drog på sig pjäxorna.

  • Publicerad 17:29, 13 mar 2020

För en del var det länge halt under skidorna, medan andra snabbt hittade tekniken, och modet.

Troj (på bilden) var en av flera som ganska snabbt hade bråttom både uppför och nedför med ett koncentrerat leende på läpparna.

Sammantaget kan sägas att i stort samtliga elever klarade att glida nedför, men hade lite svårare att ta sig tillbaka till högsta punkten.

13.58

Utefter en snösträng på 8 gånger 50 meter kunde 27 elever från Ursvikskolan testa att åka skidor.

"Det här är ju jätteroligt", tjoade en av flickorna när hon manövrerade sig fram i spåret.

Läraren Kristina Nordin var stormförtjust och elevernas glädje obetalbar.

– Vi var på teater på förmiddagen och nu det här, säger hon och spänner fast skidorna under en elevs pjäxor.

14.14

Alla på snö startades 2008 och tillhör numera Svenska Skidförbundets ordinarie verksamhet. Förbundet håller med all utrustning så att barn kan testa på.

Den inlånade tomten fick hjälpa till med skidbytenI

Från ände till ände hade eleverna lätt nedför till gräs och pölar, i stort alla hann bromsa i tid eller snyggt lägga sig ner.
– Tack vare några köldnätter och en kraftansträngning fick vi till en plätt, berättar Henrik Ahnbrink, ungdomsledare i SIK:s skidsektion.

14.20

Åsa Karlsson från skidförbundet delade ut västar och efter timmen i spåret fick samtliga diplom.

– Som vintern varit är det fantastiskt att eldsjälar orkar hålla på. Genom "Alla på snö" får vi inblick i klubbarnas verksamhet och när vi är ute i skolorna märker barnens uppskattning. Fler lärare och skolor skulle ta chansen, säger Åsa Karlsson.

Alla på snö samarbetar med initiativet "Generation pep", som syftar till att få fler barn att röra på sig i vardagen. 2019 genomfördes 173 Alla på snö-dagar i 53 kommuner i Sverige.

Övning ger färdighet. Efter några försök kunde till och med den här passagen klaras av. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Storskogens SK laddat för kvartsfinal

Nyheter Motståndarna inleder med en straffspark Storskogens SK spelar nu på söndag kvartsfinal i Stockholm Cup och vid vinst ställs kvartersklubben mot ett division 2-lag.fredag 27/3 16:24

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01
Stockholm Direkt