Äntligen! Nu är nya torget helt klart

Nu är sista plattan lagd på Maltesholmstorget. Efter år av arbete öppnas äntligen det nya torget för Hässelbyborna.

  • Publicerad 16:45, 12 jun 2019

På Maltesholmstorget i Hässelby strand pågår arbetet in i det sista. Den sista torgplattan har precis lagts på plats och nu återstår bara lite finlir – växter ska planteras och bänkar skruvas upp.

– Nu ska vi egentligen bara snygga till allt, säger platschefen Rolf Melander som arbetar på Y2 Anläggning AB.

Rolf Melander har jobbat med torget sedan september förra året. Planen var att torget skulle stå klart hösten 2019, men arbetet gick snabbare än väntat.

– Vi siktade på att grundarbetet skulle vara klart innan jul, då skulle vi kunna få klart allt innan alla semestrar. Och så blev det, säger Rolf Melander.

Keith Olsson bankar ner sista plattan på nya Maltesholmstorget i Hässelby strand. Foto: Mikael Andersson

Plat(t)schef. Rolf Melander har jobbat med att ställa torget i ordning sedan september. Foto: Mikael Andersson

Pågått länge

Upprustningen av Maltesholmtorget med omnejd har pågått i många år nu. De gamla centrumbyggnaderna har rivits och tunnelbanan har fått en ny entré. 200 bostäder och en ny rondell vid Fyrspannsgatan och Maltesholmsvägen har byggts. Bakom Hemköp kommer det även finnas en återvinningsstation. Maltesholmstorget är sista delen i allt byggande.

– Det har varit många aktörer, så det har varit ett pussel. Arbetet med torget kunde sätta igång först när fasadarbetet på de nybyggda husen var klart. Men allt har synkats bra, säger Lilly Lwam Abraham, byggprojektledare på exploateringskontoret.

Slutbesiktning

På onsdagen var det dags för slutbesiktning av torget. Bygget godkändes, staketen lyftes bort utan större ceremoni och så vips var år av byggande över och Hässelbyborna fick ett nytt torg.

Boule och handel

Torget kommer även erbjuda mer än bara sitt- och hängplats för Hässelbyborna. Till exempel kommer det gå att spela boule i gruset på torget.

– Vi har också möjliggjort för elförsörjning till julgransbelysning och torghandel. Men vilka verksamheter som flyttar in på torget är upp till fastighetskontoret, säger Lilly Lwam Abraham.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt