”Äntligen”. Bedran Sarikaya (t.v.) är en de Sätraungdomar som länge efterfrågat en mötesplats för äldre ungdomar i Sätra. Här med Gugge Yücel, som sitter i styrelsen för Trygga Sätra som ska driva mötesplatsen. Foto: Sara Ringström

"Äntligen!" – nu får Sätras unga någonstans att vara

I flera månader har ungdomar tillsammans med föreningen Trygga Sätra målat, släpat, spikat och skruvat. Och snart är den klar – mötesplatsen som både ska ge unga någonstans att vara och minska stöket i centrum.

  • Publicerad 12:07, 16 okt 2017

Droghandel, snatterier, rån och otrygghet – Sätra centrum var i hetluften för ett halvår sedan, efter det att flera Sätrabor krävt ordningsvakter och handlarna slagit larm.

– Nu vill vi visa att Sätra inte är så dåligt som det målats upp i medier. Vi ska skapa något bra här, säger Bedran Sarikaya.

Han var en av flera Sätraungdomar som för ett år sedan krävde att stadsdelen skulle göra något åt avsaknaden av mötesplatser för äldre ungdomar. För de under 15 finns fritidsgården i Sätra. De äldre får antingen åka till Skärholmen – eller hänga på bänkar och i centrum.

Sätras unga tar strid för en egen mötesplats

Det är på väg att ändras.

Under Sätra centrum har den nystartade föreningen Trygga Sätra fått tillgång till ett stort skyddsrum på två våningar och sedan i somras har de och Sätraungdomar hjälpts åt att tömma den från gammalt skrot, målat och dekorerat.

– Vi har krigat så länge för att få det här, nu känns det som en lättnad. Äntligen har vi ett ställe för alla unga att vara i, säger Bedran Sarikaya.

Samarbete. "Alla har hjälpts åt i allt. När vi skulle fixa nya soffor provsatt alla dem: "den här är för hög, den här för låg". Vi har blivit som en familj och det här som vårt hem", säger Bedran Sarikaya, en av de engagerade i Trygga Sätra. Foto: Sara Ringström

I stället för att hänga i centrum ska de kunna vara här, umgås och skapa kontakter samtidigt som de kan få hjälp med läxor eller besök från jobbtorget.

Även om den inte öppnat officiellt är det full rulle i lokalen när SkärholmenDirekt hälsar på. Framför en jätte-tv pågår en Fifa-turnering, några killar kastar pil, andra spelar kort. En kvinna kommer med ett bord som hon ska skänka, flera rusar upp för att bära ner det.

– Det har varit sån respons och engagemang, det är när man gör sånt här som man märker hur många som bryr sig om Sätra. Jag efterlyste soffor på Facebook och nu skulle jag kunna inreda hela lokalen med bara soffor om jag ville, skrattar Lena Ölander.

Hon är ordförande i Trygga Sätra och tillsammans med fotbollstränaren Gugge Yücel några av de vuxna som ska vara med och driva den nya mötesplatsen.

– Vi vill att det här ska bli en trygg plats för ungdomar som inte har någon annanstans att vara. I stället för att hänga i centrum ska de kunna vara här, umgås och skapa kontakter samtidigt som de kan få hjälp med läxor eller besök från jobbtorget, säger Gugge Yücel.

– Och det ska inte bara vara för ungdomar, alla som bor i Sätra ska kunna använda lokalen. Antingen för att bara komma ner och ta en fika eller ha möten, säger Lena Ölander.

Den 1 november invigs mötesplatsen officiellt.

– Vi har inte ens öppnat, men redan nu har jag känslan av att det är lugnare i centrum. Många av ungdomarna som brukade hänga där har ju varit här och slitit, släpat och målat för att skapa det här. Att anställa väktare är som att lägga plåster på såren, vi försöker göra något åt det som skapar såret, säger Gugge Yücel.

Sätra får medborgarvärdar

Trygga Sätra

Den nystartade föreningen Trygga Sätra ska driva mötesplatsen med samma namn.

Sätra centrums ägare, Issa Förvaltningskompaniet och Sätra Förvaltning AB, står för lokalerna och inredningen.

Planen är att mötesplatsen öppnar officiellt i november. Öppettiderna kommer vara 18-23 på vardagarna och 18-24 på helger.

Föreningen har nolltolerans mot droger och brottslighet, något som alla som vill vara i lokalen måste skriva under på.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.