Äntligen: Soltrappan på Odenplan är öppen

Efter sju sorger, 5 miljoner i ombyggnadskostnader och ett försenat specialkakel från Tyskland. Nu är soltrappan på Odenplan äntligen öppen igen. För gott den här gången hoppas SL…

  • Publicerad 12:09, 25 apr 2018

Långbänken om Vasastans berömda soltrappa på Odenplan kan ha fått sitt slut. Efter att först ha bedömts som en säkerhetsrisk, stängts av, fått en provisorisk lösning, stängts av på nytt så togs byggstaketen bort under gårdagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och trots kylan i luften lockade trappavsatserna några tappra själar att njuta av de korta solglimtarna.

Vendela Brisfors, Natalie Holmström och Måns Lagerberg bor och pluggar i Vasastan var några som passade på att inviga soltrappan på nytt.

– Det känns jättebra. Det är ju sol här nästan hela dagen, säger Natalie Holmström.

– Vi har suttit på de röda bänkarna under tiden trappan har varit avstängd men det har inte varit lika bra, säger Vendela Brisfors.

Strulet med soltrappan på Odenplan fortsätter

På SL gläds man åt att man lyckades öppna något tidigare än den senaste prognosen i maj. Och målet är att den nu ska vara öppen för gott.

– Ja, absolut. Vi är väldigt glada att vi har kunnat öppna soltrappan. Nu hoppas vi bara på bra väder så det går att sitta där och ha det trevligt i solskenet, säger Claes Keisu, pressinformatör på SL.

Räknar ni med att säkerhetsåtgärderna kommer fungera för att hålla folk borta från taket eller planerar ni några kontroller framöver?

– Vi utgår från att åtgärderna som vi har gjort kommer att fungera. Om vi märker att det inte är tillräckligt får vi ta nya tag.

Soltrappan på Odenplan är öppen efter ombyggnaden. Måns Lagerberg, Natalie Holmström och Vendela Brisfors var några av de som passade på att njuta av solglimtarna efter nyöppningen. Foto: Per Brandt

Historien om soltrappan

Överlämningsstrul. Soltrappan står klar 2015 men hålls stängd eftersom SL, som förvaltar stationsbyggnaden, inte formellt tagit över ansvaret för den från Trafikverket.

Säkerhetschocken. När SL väl tog över i augusti 2015 kom tjänstemännen på trafikförvaltningen på att trappan kunde vara en potentiell säkerhetsrisk. Man var rädd för att folk skulle kunna klättra upp på byggnadens tak.

Staketlösningen. 2016 görs en tillfällig lösning, ett provisoriskt staket på taket för 100 000 kronor, så trappan kan öppna.

Ny lösning. I år, 2018, monterades staketet ner och istället höjdes fasaden från 1,3 till 1,7 meter. Kostnad cirka 5 miljoner.

Försenat specialkakel. Som en sista motgång blev arbetet försent då specialkaklet från Tyskland blev försenat.

Nyöppningen. 24 april 2018. Trappan öppnas.

Visa merVisa mindre