Äntligen! Vasastan får egen bio – med krog

Vasastans nygamla bio Capitol byggs för fullt. I februari räknar ägarna med att ha premiär och det blir totalt fyra salonger.

  • Publicerad 19:33, 12 okt 2017

För ett år sedan fick Nicolas Debot, vd på Njutafilms som bygger om Capitol tillsammans med Nonstop Entertainment, tillgång till lokalerna på S:t Eriksgatan 82. Där invigdes bion 1924 men 1985 stängde lokalen helt som biograf och har fram till nu bland annat varit musik- och klubblokal.

Vasastan får lyxbio efter succéinsamling

För att finansiera ombyggnaden startade nya ägarna en insamling. I januari lyckades de samla ihop 1,6 miljoner kronor från bioentusiaster. Det innebär att man kommer att bygga speciella lyxfåtöljer med bord för mat- och dryck och två projektorer som kan visa 35 mm-film. Dessutom inreds en originalbalkong från 1920-talet.

Först var tanken att bion skulle öppna nu i höst men en längre projekteringsperiod än tänkt.

– Det och rivningen har tagit tid. Men nu är vi otåliga. Det har varit jobbigt att gå runt och ha en vision i huvudet, det är skönt att det händer någonting, säger Nicolas Debot, vd för Njutafilms.

Succé för insamling till nygammal bio: "Golvade av entusiasmen"

I februari räknar han med att kunna öppna. Tanken är att man ska kunna ta sig ett glas vin och en bit mat samtidigt som man tittar på film – och det blir inga stora Hollywood-filmer som kommer att visas.

– Nej, det kommer att bli mer som Zita eller Rio, med mycket europeisk film, festivaler, evenemang och barnfilm.

De ska öppna stans nedlagda biografer

I bion blir det fyra salonger, två mindre med 20 platser i vardera som ska ge en "intimare känsla".

– Där kommer vi att låta filmerna gå lite längre perioder.

Förutom bio byggs en bistro som kommer att servera "mellanrätter" att dela.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL om skyltkaoset i tunnelbanan

Nyheter Alla tavlor har visat fel – sen lunchtid Det tekniska felet på SL:s skyltsystem har förbryllat eftermiddagsresenärerna i Stockholm.måndag 20/8 16:49

Förvåningen: Här är SL:s "nya" röda linje

Nyheter Linje 14 får ny sträckning – ibland Vanligtvis går linje 13 mellan Ropsten och Norsborg. Men nu har tåg mot Telefonplan, tillhörande linje 14, börjat dyka upp vid Karlaplan. Vad händer?måndag 20/8 16:12