Skådespelare/journalist. ”Det finns ju inte riktigt någon utbildning du kan hoppa på och så lyckas du jobba med det här när du är klar. Ska man lyckas som programledare till exempel, ja då handlar det om rätt tillfälle, att ha tålamod och våga satsa”, säger 18-åriga Anton Lundholm från Rönninge som siktar på att slå igenom i tv. Foto: Sara Ringström

Anton vill vara en ovanlig youtuber

Han gör parodier på Christian Luuk och Carl Bildt. Älskar Partaj och Parlamentet. Rönninges youtube-stjärna Anton Lundholm tänker inte bli någon vanlig youtuber. Målet är tv. Drömmen en egen talkshow.

  • Publicerad 14:31, 7 jul 2017

Anton Lundholm har precis tagit studenten från medieprogrammet på Rönninge gymnasium. Juli betyder inte längre sommarlov.

– Jag har inget att komma tillbaka till i höst. Vissa dagar känns det stressigt, andra dagar jätteskönt. Jag har ju hela världen framför mig, säger han och häller kaffe i bryggaren hemma i Rönninge.

Mer om hur det var att ta studenten visar han på sin egen Youtubekanal Solklart med Anton Lundholm. ­Videon om studenten var en beställning från skolans rektor efter fjolårets succé. Den är en kombination av långt förarbete och en livesändning. I avslutningsscenen möts han av jubel från de andra studenterna.

– Det var det läskigaste och svåraste jag gjort. Har nog aldrig varit så nervös. Men jag fick så mycket positiva reaktioner efteråt.

Annars är hans videos ofta inspirerade av humor som kan förknippas med en lite äldre målgrupp. Att göra som klassiska youtubers lockar inte – även om han tror det skulle ge fler tittare. Viktigast är att han själv tycker att det är kul.

– Istället för att prova tio olika maträtter eller göra olika challenges som många andra youtubers så gör jag mer seriösa parodisnuttar. Visst har jag gjort någon vlogg, men det är inte det jag vill satsa på. Jag tycker inte att Jockiboi är kul, till exempel. Jag vill göra grejer jag själv tittar på.

Han ser upp till Robert Gustafson och Johan Rheborg. Har gjort parodier på Carl Bildt och Göran Persson. Och drömmer om ett program likt Hellenius hörna eller Robbins.

När Carl Bildt kommer på tal börjar han automatiskt rulla på r:en. Han förklarar hur han ser detaljer, går in i roller och övar hemma.

– Jag höll nog på en del med teater när jag var liten. Satte på mig peruk och var lite sådär clownig. Men det var inget jag visade förrän på gymnasiet.

Det är nu två år sedan han startade sin egen youtubekanal. Ämnena hämtar han ofta från händelser i vardagen
eller i samhället.

– Jag har alltid varit media­intresserad och tittat på nyheter och sport. Jag och min storebror delar det intresset. När vi ser på tv diskuterar vi ofta kameravinklar och hur de öppnar programmen.

Det mesta gör han själv. Skriver manus, filmar, klipper. Har nog ett litet kontrollbehov, erkänner han. Men ibland tar han han hjälp av sin lillebror som får hålla i kameran.

– Det är så svårt att släppa taget och lämna över...

Han lutar hakan i handen, ser ut genom fönstret och rynkar pannan.

Han funderar ibland på att sluta. Det tar ju sådan tid. Men nya idéer dyker ständigt upp.

– ... jag tycker ju att skrivandet och hitta på grejer är roligast.

Anton Lundholm

Född: 1998.

Bor: Rönninge.

Gör: Solklart med Anton Lundholm, en komedikanal på Youtube med imitationer av kändisar, sketcher kring sociala situationer och parodier av olika TV-program och filmer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.