Sara Skoglunds nyöppnade butik Recycleriet säljer andrahandsbarnkläder på kommission i Aspudden. "Jag har bara satt upp en affisch än så länge och den blev nedriven men ändå har jag haft mycket folk och sålt bra. Jag är faktiskt överraskad!" Foto: Martin Brusewitz

Använda barnkläder säljs på kommission i Aspudden

Sara Skoglund vill jobba för hållbarhet – och mot ensamhet. Hennes nyöppnade butik Recykleriet i Aspudden säljer använda barnkläder på kommission och ska bli en mötesplats i området.

  • Publicerad 20:00, 12 feb 2020

– Flera som har kommit in har frågat om de ska ta av sig skorna när de kommer in i butiken, säger Sara Skoglund.

Recykleriet ligger på Torstens Alms gata i en lokal som brukade sälja skor från storlek 46 och uppåt. Barnkläder hänger från klädställningar, parkettgolvet pryds av några mattor och i ett hörn står en soffgrupp, ett bord och en gunghäst.

– Det är ett bra betyg att de ställer frågan. Jag vill att det ska vara hemtrevligt och att det ska bli en plats dit folk kommer för att träffa andra. Folk ska absolut inte känna att de behöver köpa något, säger hon.

Att vara föräldraledig kan vara ensamt. Hon berättar hur hon själv när hon var hemma med sin son som nu är två år kryssade mellan olika öppna förskolor och andra verksamheter i jakt på sällskap. Det var under den tiden som idén att starta Recykleriet växte fram men butikens främsta uppgift är inte att vara en social oas i föräldraledighetens vuxensällskapsöken utan har med återbruk att göra.

– Det är utslitet och klyschigt att säga att man brinner för hållbarhet men... Vi försöker leva så hållbart som vi kan. Att få barn är en riktigt konsumtionsfälla. Det är svårt att veta vad som behövs och många handlar på sig alldeles för mycket.

"Folk har mängder hemma"

Många människor ser fortfarande secondhandkläder som något lite äckligt, säger hon och hon vill bidra till att få bort den stämpeln från andrahandsmarknaden.

Recykleriet säljer använda barnkläder på kommission åt vem helst som vill. Kravet är att de ska vara brukbara för minst ett barn till. Recykleriet tar 60 procent och den som lämnar in kläder får 40 procent.

– Det är absolut inget problem att få in kläder. Folk har mängder med kläder hemma.