Nu har de en månad på sig att destruera alla kvarvarande mediciner och avsluta all expediering. Sedan försvinner tillståndet för gott. Foto: Mostphotos

Apotek i Barkarbystaden stängs omedelbart

Bristande egenkontroll och dålig förvaring av läkemedel var några av de saker som gjorde att Läkemedelsverket stängde Apotek Barkarbystaden. De som är oroliga för sina mediciner uppmanas kontakta sin vårdgivare.

  • Publicerad 15:16, 25 sep 2019

Apotek Barkarbystaden stängs med omedelbar verkan. Det efter en inspektion från Läkemedelsverket som fann allvarliga brister i deras verksamhet, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. Nu har de en månad på sig att destruera de läkemedel de förvarar i lokalen. 

Nytt apotek till Hässelby gård

– Här hade vi fått vissa signaler som föranledde inspektioner på platsen. Vi har förbjudit dem med omedelbar verkan att ha öppet, säger Martin Lindblom på Läkemedelsverket. 

Dålig förvaring

Det apoteket brast i handlade framförallt om bristande egenkontroller samt rutiner som inte fungerade. Dessutom fanns det brister i förvaringen av mediciner, något som kan påverka kvaliteten på vissa mediciner. 

– De flesta läkemedel brukar inte vara så känsliga för förvaring, som piller och så, men om man vet med sig att man har temperaturkänsliga läkemedel och är orolig så kan man prata med sin vårdgivare, säger Martin Lindblom. 

Andra kan känna sig trygga

Apoteket är fristående från andra butiker. Enligt Martin Lindblom är det väldigt ovanligt att de är tvungna att stänga apotek, framförallt på såna här grunder. 

Apotek i Sätra och Skärholmen tvingas stänga – risk för patientsäkerheten

– Det här är sällsynt, de flesta apotek har en säker verksamhet. Man ska inte behöva vara rädd för att gå till apoteket.

Stockholm Direkt