Rebecka Walan vid två konstverk i Flemingsberg. "Kärlek på sju språk" av Lizzie Olsson-Arle och i bakgrunden "Häst som reser sig" av Asmund Arle. Foto: Claudio Britos

App ska få Huddingebor att upptäcka konsten

Offentlig konst finns det gott om i våra kommuner. Men vet du var den ligger? Och vad vet du om de verk du dagligen passerar? Nu finns en app som guidar dig till Huddinges offentliga konst.

  • Publicerad 09:20, 7 okt 2019

HuddingeDirekts fotograf Claudio Britos är uppvuxen i Flemingsberg. Han gick på Annerstaskolan. Gångbanan från skolan till centrum har han traskat tusentals gånger under sitt liv. Ändå hade han fram till den första tisdagen i oktober 2019 aldrig ens lagt märke till det stora offentliga konstverk som står där.

Precis utanför skolan, alldeles intill gångbanan, står nämligen en flera meter hög pelare och i dess topp en gjuten spretande, antennliknande skapelse. Det är konstnären Olle Baertlings skulptur Xum som Britos helt missat under årens lopp.

Rebecka Walan framför skulpturen "Xum". Foto: Claudio Britos

– När vi åker utomlands, då ser och uppskattar vi på ett helt annat sätt konst i den offentliga miljön. Speciellt i ens eget område är det lätt att missa den offentliga konst som finns. Därför är det viktigt att lyfta fram vad som finns i vår närhet, säger Rebecka Walan, konstintendent på Stockholm läns museum.

I samarbete med sex Stockholmskommuner har Stockholm läns museum skapat en app som heter Upptäck konsten. Appen är en del av det nya digitala museum som Stockholm läns museum, som inte har några fysiska utställningslokaler, lanserade i september.

I appen finns en karta där utvalda offentliga konstverk finns markerade. Till varje konstverk finns bilder och information om verket och en kort biografi om konstnären.

"Det är viktigt med offentlig konst. Den kan få oss att höja blicken, stanna till och reflektera över något annat", säger Rebecka Walan. Foto: Claudio Britos

Appen Upptäck visar folk var offentlig konst finns i sex olika kommuner. I nuläget finns 38 konstverk listade fördelade på sex kommuner. "Planen är att lägga till ytterligare konstverk samt att få med flera kommuner" säger Rebecka Walan. Foto: Claudio Britos

– Ofta finns det inte så mycket information om offentliga konstverk på platsen. I vår app går det att läsa mer. Det finns även en pushnotisfunktion så att appen meddelar dig när du befinner dig nära ett offentligt konstverk, säger Rebecka Walan.

Hon är ansvarig för appen och är den som har skrivit in informationen om konstverken. Hon tar oss med på en runda i Flemingsberg som för oss till de hittills fyra skulpturerna som finns markerade här (än så länge är det enbart skulpturer som finns listade i området). Även verk i Vårby och Huddinge centrum finns med i appen, som i skrivande stund har laddats ned 222 gånger (varav två av reportrar på HuddingeDirekt).

– Planen är att lägga till ytterligare konstverk samt att få med flera kommuner, säger hon.

Gratis app

Upptäck appen är gratis att ladda ner från Google play och Appstore. Än så länge täcker den offentliga konstverk i Huddinge, Nacka, Solna, Täby, Värmdö och Upplands-Bro. Tanken är att fylla på appen med fler konstverk och kommuner på sikt.

Den fem meter höga "Damen med hunden" är gjord av konstnären Rolando Perez. Från början var den 30 centimeter hög och gjord av papper. Foto: Claudio Britos

Rebecka Walan, konstintendent på Stockholm Läns Museum. Foto: Claudio Britos