Förändring. Stojanka Drinic är biträdande rektor på Nya Elementar och ser positivt på AI-undervisningen. Foto: Privat/Mostphotos

App ska förbättra elevernas hälsa på Nya Elementar

På Nya Elementar använder man AI, artificiell intelligens, i skolundervisningen. Det för att snabbt upptäcka läs- och skrivsvårigheter hos eleverna. Till höst ska de också lansera en hälsoapp.

  • Publicerad 11:28, 16 apr 2019

Nya Elementar i Åkeshov testar en ny metod för att fånga upp elever med läs- och skrivsvårigheter. Lärarna använder sig numera av en programvara, som mäter ögonrörelser hos barnen när de läser. En gång per termin kartläggs även hur eleverna ligger till i matte, svenska och engelska.

– Programvaran mäter hur långt eleven har kommit mot målen utifrån test, sedan får eleven ett fortsättningspaket som är helt individuellt, säger Stojanka Drinic som är biträdande rektor.

Förutom detta håller skolan på att utveckla en hälsoapp som ska lanseras till hösten. I den ska barnen checka in på morgonen och berätta hur de mår. På så sätt kan de få kontakt med skolhälsovården direkt och mer anonymt.

– Vi vill fånga upp eleverna och resonerade att om man mår riktigt dåligt kanske man som 14-åring inte går till kuratorns dörr och knackar på så alla ser, säger Stojanka Drinic.

Jobbar med programmering

Hon berättar att skolan har jobbat digitaliserat de senaste åren, och att lärarna har fått utbildning i metoderna. De flesta lärare har tyckt att AI är en bra och rolig förändring – men att det såklart kan kännas ovant.

– Eleverna tycker det här är jättebra, även de som haft det äldre skolsystemet. Vi jobbar mycket med programmering och digitalt berättande, och använder ett program som man har även på Harvard.

Samtidigt säger hon att många föräldrar har varit kritiska och haft frågor.

– De är vana vid ett inlärningssätt som har främjat deras karriär. Men de här eleverna kommer ut i ett samhälle som kräver andra förmågor och det blir mer digitaliserat. Vi har haft många föräldrakvällar där de får titta på läromedlen, säger Stojanka Drinic.