Satt igång. Anna-Carin Harbom och Inga-Lill Björkbacka på besök på Rosenhills äppelmusteri, tillsammans med hundarna Müsli och Maggie. Foto: Lars Sillén

Äppelpressarna har satts igång på Ekerö

Hösten närmar sig med stormsteg och äppelmustsäsongen med den. Förra årets dåliga äppelår verkar ha följts av ett år då äppelträden snarare bågnar, och på Ekerö är pressarna redan igång.

  • Publicerad 12:06, 25 aug 2020

Mustsäsongen är årets höjdpunkt, det är roligare än julafton.

För ungefär hundra år sedan planterades de första äppelträden i Rosenhill, vars äppelmustproduktion startade upp 1978. Idag drivs musteriet av Lars Sillén, som nyss öppnade upp musteriet för säsongen.

– Från början var det en ganska liten verksamhet, men de senaste tio åren har det blivit superpopulärt, säger Lars Sillén.

Kommer från hela Stockholm

Till Rosenhill kommer nu folk från hela staden för att lämna in sina äpplen.

– Vi är igång, men inte med full kraft. Än så länge finns bara sommaräpplen, och alla vill inte göra must av dem. Men om nån vecka så kommer det vara full fart, säger Lars Sillén.

Sommaräpplen är lite tunnare jämfört med höst- och vinteräpplen, berättar Lars. Musten blir fortfarande riktigt god, den är bara inte populär på samma sätt.

– Alla äpplen blir till god must om de är mogna, men de bästa är de som kommer i september och oktober, säger han.

Trendskillnad

Lars Sillén har mustat äpplen i decennier, och en viss trendskillnad har han märkt av sedan han startade.

– Tidigare gjorde vi bara råmust, som folk sedan fick frysa ner i sin egen frys, men nu vill åttio procent ha pastöriserad must. Så vi har fått hänga med i den trenden. Folk skjuter väl inte älg och plockar bär lika mycket som förr, så de har väl inte lika mycket frysar hemma längre, säger han.

När högsäsongen är igång så hanterar Rosenhill tonvis med äpplen varje dag. Så det är tur att Lars tycker om sitt jobb.

– Det är det roligaste som finns. Mustsäsongen är årets höjdpunkt, det är roligare än julafton.

Den som vill göra sina äpplen till must på Rosenhill är välkommen tisdagar till söndagar, klockan 11 till 17 fram till och med 30 oktober.

På Ekerö, närmare bestämt i Viksund, finns även musteriet Äppelfabriken. De har ingen fysisk kö, men däremot går det att boka tid via deras hemsida.

Snabb process. Det tar ungefär fem minuter att göra 30 liter must. Foto: Lars Sillén

Äpplen till must

De flesta äpplen går bra att musta, även med lättare stötskador.

Undantagen är att de inte får komma från beteshagar eller vara mögliga, då det kan innebära en hälsorisk.

I regel ger tio kilo äpplen sex kilo must.

Pastöriserad must håller i månader i oöppnad förpackning. Opastöriserad must, råmust, bör frysas ned.

Visa merVisa mindre