Carl-Otto Beckvid rimmar om Bromma och om livet. Foto: Mikael Andersson

Äppelvikspoeten Carl-Otto rimmar om konduktörer och presidenter

Äppelviksbon Carl-Otto Beckvid klurar ut rim om nästan vad som helst, från konduktörerna på Tolvan till presidentvalet i USA. Nu har han släppt sin tredje bok med vardagsbetraktelser, eller som han själv kallar det "pensionärens beskrivning av hur det är".

  • Publicerad 11:57, 28 nov 2016

Det jag skriver är bara pensionärens beskrivning av hur det är

"Min son är konstnär och målar väldigt mycket Brommamotiv. Och så hade han en idé om att han skulle ha små verser till de här motiven, så han satte upp lappar på anslagstavlor här i Bromma om att han sökte dolda poeter och bad folk mejla sina poem till honom. Och om det var något jag visste att jag var så var det 'dold poet' för jag hade aldrig skrivit dikter innan. Jag skickade in ett litet poem. Det var så det började.

Istället för att ligga och tänka på livets alla otrevligheter när man vaknar fem på morgonen så kan man ligga och försöka komma på något att skriva. När klockan är sju, halv åtta så har jag skissen klar i huvudet och så går jag och skriver ner den. Sen så får min hustru sitta i en stol och så läser jag upp det jag skrivit. Hon är snäll så hon säger alltid att det är jättebra. 

Carl-Otto Beckvid rimmar om Bromma och om livet. Foto: Mikael Andersson

I början skrev jag mest om Äppelviken. Men man kan inte hålla på och skriva om vårblommorna hur länge som helst. Den andra och tredje boken är mer dagsaktuella. Den tredje boken blev faktiskt lite grann av en årskrönika med början i allhelgonahelgen och terrordådet i Paris. Och sen hann jag få med Bob Dylans nobelpris på slutet. 

Det jag skriver är bara pensionärens beskrivning av hur det är, men jag knirrar inte över det. Det är betraktelser - jag försöker bara vrida till det. Jag skriver mycket satir. En satir ska ju vara skämtsam. Jag vill inte vara elak.

Jag säljer ju knappt några böcker, jag kanske har sålt hundra exemplar. Men det är inte därför jag gör det egentligen. Det är framförallt för att ha något att göra. Jag hoppas naturligtvis så småningom att bli en mycket berömd poet. Men det blir kanske inte i detta livet."

Carl-Otto Beckvid

Ålder: 84

Bor: Äppelviken

Familj: Fru, tre barn och åtta barnbarn

Aktuell med: Precis släpps sin trejde lyriksamling "Utblink" på förlag Ultima Esperanza

Det här visste du inte om Carl-Otto: Trots sina versböcker har han aldrig någonsin rimmat till en julklapp, "det går inte, jag vet inte varför".

Kommunikationsekonomiteori

På spårvägstågen fanns förr konduktörer, som granskade

de resandes biljetter.

Det blir för dyrt sa ledningen, vi dem ersätter

men kontrollanter,

som haffar och bötfäller fuskåkare och biljetteknikoförstående

gamla tanter.

Så nu istället för att mötas av ett igenkännande konduktörsleende

vid färdbevisets företeende

möts man av sinistra miner från en fuskåkarjägargrupp på tre

till fyra.

Kan de i jämförelse med en ensam konduktör bli mindre dyra?

- Ur Utblink, av Carl-Otto Beckvid

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Boende mobiliserar mot bygget Spångadalen

Kritiska mot att en väg dras genom skogsområde Stadens planer på att riva delar av Rissneskogen i Bromsten, kritiseras av både politiker och boende. Nu har en Facebook-grupp och en namninsamling startats för att sprida information om vad som är...tisdag 19/6 16:44

Här saknas det pengar i Hässelby-Vällingby

Stadsdelens budget diskuterades när politikerna möttes Hur står det till med stadsdelens finanser? Den frågan var i fokus när lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingby träffades för sista gången innan sommaruppehållet.tisdag 19/6 16:39