MINNEN. Micke Wilander minns berättelserna om huset från sin barndom. Foto: Leif Oldenburg

Är det en gammal tvättstuga?

Det lilla röda huset vid E4:ans kant fortsätter att intressera och fascinera läsarna. Micke Wilander gissar att det kan vara hans farmors mammas tvättstuga.

  • Publicerad 08:13, 10 apr 2019

Jag har hört om huset hela mitt liv.

FIXAT. Någon har spikat på ett fönster och pyntat med blomlåda och flagga. Foto: Leif Oldenburg

Mystisk stuga

För tre veckor sedan skrev Vi i Solna om den lilla röda stugan som ligger precis intill E4 strax efter Järva krog i norrgående riktning.

Stugan har väckt ett enormt intresse och förslagen är många om husets historia, alltifrån en konstinstallation till den tvättstuga som Micke Wilander minns från sin barndom.

Visa merVisa mindre

Micke Wilanders farmor föddes 1911 och som barn hörde han ofta berättas om det lilla röda huset där farmors mamma för drygt hundra år sedan hade sin tvättstuga. Farmors mamma hette Josefina Andersson och var från Ulriksdal. Hon var gift med en hovslagare.

– Jag har hört om huset hela mitt liv, ända sedan jag var litet barn. Varje gång vi har åkt förbi har jag tänkt på berättelserna från min barndom om Josefinas tvättstuga. Förmodligen fanns det en brunn på den tiden.

Även Gilda Svensson från Ritorp minns stugan.

”Stugan vid E4:an har stått där i minst 30 år men det har varit mycket sly och träd så man har inte kunnat se stugan från vägen. För tre år sedan var det någon som hängde upp en blomlåda på stugan och gjorde ett fejkfönster. Någon har röjt upp runt stugan och håller snyggt så att den är numera är synlig från E4”, skriver hon i ett mail.

Micke Wilander kommer från Tegelhagen i Sollentuna, men i dag bor han i city. Det händer att han styr norrut på E4:an. Strax efter Järva krog brukar han alltid kasta ett öga och se om Josefinas gamla stuga står kvar.

– Jag är inte hundra på att det är hennes stuga, men det är i alla fall vad jag hört ända sedan var en liten knodd.

Mystisk stuga vid E4:ans kant

Stockholm Direkt