Suat Karahan har drivit krogen Kontortet i 18 år, Joen E. Ulfsäter har varit stammis lika länge. Foto: Mimmi Epstein

Är det här Karlaplans enda "söderhak"?

"Som Söder fast på Östermalm". Så beskriver Suat Karahan sitt ställe vid Karlaplan som öppnade för 18 år sedan. Joen E. Ulfsäter har varit stammis sedan dess och står dessutom bakom krogens namn.

  • Publicerad 19:00, 30 okt 2017

På Bältgatan finns ett ställe som utmärker sig i kvarteret. Bullrigt, billig öl och tv-apparater som visar sport. Joen E. Ulfsäter har varit stammis sedan Kontoret öppnade och kallas av ägaren för "Johannes Döparen". Det var nämligen han som gav stället sitt namn.

– Vi var ett herrgäng som brukade ses här och när folk frågade var vi hade varit så kunde vi alltid svara "kontoret". Vi var väldigt frivola när det inte var några kvinnor med, säger Joen E. Ulfsäter.

Varje dag som han är i Sverige, cirka tre gånger i månaden, går han till Suat Karahans krog.

– Jag slinker in själv och pratar lite med Suat. Det äldre herrgänget är tyvärr borta nu, säger Joen E. Ulfsäter.

Suat själv beskriver sitt ställe som "Söder fast på Östermalm".

– Många krogar här är lite stela. Klientelet här är väldigt blandat. Unga, gamla, fattiga, rika. Man kan bara gå in och mysa, säger Suat Karahan, som själv bor ett stenkast från lokalen.

Joen E. Ulfsäter tycker att stämningen påminner om pubar i England.

– Jag reser mycket och har mitt företag baserat där. Atmosfären är lite densamma och så har ju stället överlevt i 18 år, säger Joen E. Ulfsäter.

Under åren har stammisar kommit och försvunnit. Många anförtror sig till Suat Karahan.

– Folk öppnar upp sig, det kan handla om sjukdomar till exempel. Man blir lite av en psykolog. Ibland kan det komma in väldigt kända personer men det låtsas vi aldrig om. Alla har ett behov av att få slappna av.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29