Flower power. Robert Lunneaz på "blommornas balkong" i Mälarhöjden. "Man kan få in mycket på liten yta" säger han och uppmanar fler att låta växter och blomster ta över på sina balkonger. Foto: Jannie Flodman

Är det här Söderorts mest blomstrande balkong?

Här är en av stans mest blomstrande balkonger. Mälarhöjdsbon Robert Lunneaz förvandlar varje år sin balkong till ett flower power-konstverk. "Det är en blomsterboom" säger han om prakten.

  • Publicerad 14:33, 16 aug 2019

I juli skrev SöderortDirekt om några stockholmare som lägger mycket tid och kärlek på sina balkonger. Men Robert Lunneaz tyckte att vi även borde uppmärksamma hans pärla. Roberts lilla men grönskande balkong, med storslagen utsikt över Mälarhöjden och vattnet, är proppfull med blomstrande växter och välmående tomatplantor.

Här har Robert pysslat om sina växter varje sommar i tio års tid. Alla år har han ett nytt tema, en växt eller en färg som dominerar balkongen. I år är det vitt som gäller och petunior, en av hans favoriter. 

– Jag är en flower power-människa och ser blommor som mitt sätt att skapa ett konstverk. För mig är det lycka att kunna ha så mycket blommor. Dessutom är det en utmaning att ha en av de mest blommande balkongerna, säger Robert Lunneaz.

Har de stans mest prunkande balkonger?

Hans passion för balkongodling startade på Söder, där han 1990 flyttade in i en liten lägenhet med en stor terrass. Sedan dess har han betraktat sin balkong som ett konstverk.

Foto: Jannie Flodman

Foto: Jannie Flodman

Blommar hela hösten

– Jag är inte musikalisk eller konstnärlig men här får jag utlopp för min kreativa ådra. Det skänker glädje, säger han på balkongen.

Att sitta ner några vänner och ha en middag bland alla blommor går, även om det är trångt, konstaterar Robert, som vill uppmuntra fler att sätta färg och blom på sina balkonger, hur små de än må vara. Och säsongen är långt ifrån över, anser han.

– Det blommar här ända fram till första november. Sen sätter jag vinterväxter som kål och ljung i lådorna.