Mellan Ringvägen och sommarparadiset Årstaviken finns ett litet torg. Vi stannade till en timme på den bortglömda platsen. Foto: Sacharias Källdén

Är det här Söders mest bortglömda torg?

Mellan Ringvägen och sommarparadiset Årstaviken finns ett litet torg. Du har kanske passerat det på väg ned mot vattnet och knappt ens lagt märke till det. Vi stannade till en timme på den bortglömda platsen.

  • Publicerad 19:30, 18 dec 2019

Foto: Sacharias Källdén

10:03 Vi väljer att kalla det "Tanto Torg", den triangel som ligger insprängt mellan de två husen på Tantogatan. Ett monolitiskt höghus reser sig med sin svarta fasat över bergväggen. Framför syns Bibis Corner, food trucken som Tanto Livs närheten öppnat nyligen, men stängt idag.

Foto: Sacharias Källdén

10:14 Vi träffar Haike Erkers som är ledamot i bostadsrättsföreningen Tantotorget. Hon menar att det finns en vilja att göra något här. De har försökt få till både studentbostäder och odlingar på torget. Men de fick inget tillstånd för det första, och garaget under torget satte stopp för det andra. Nyligen såg man iallafall till att beskära kastanjeträdet som står i ena hörnet: "Ett sådant här träd har rätt att bli vårdat ömt."

Foto: Sacharias Källdén

10:31 Mayly och Som driver Thaimassage-salong i ett av husen som omger torget. Deras bild av framtidens Tanto Torg är en som innehåller en bankomat.
– Nu måste vi skicka folk till Söderskolan, det är rätt långt dit och vi har förlorat några kunder på det, säger Som.

Foto: Sacharias Källdén

10:33 Stiltje på Tanto Torg. Folk sneddar över torget på väg till och från annat men stannar sällan till, med undantag då folk går in på närbutiken för de många boende i Tantogatans "bananformade" hyreshus. Men en familj av katter har hittat sitt permanenta boende i skydd av vinden.

Foto: Sacharias Källdén

10:50 Gunnar Sommarin har bott i Tanto sedan tidigt 70-tal, och även om husen var lägre då, så har torget inte förändrats mycket:
– Det är väl svårt att få det här levande, men kanske hitta på något snyggt med lite odlingar som finns på andra ställen hade varit kul. Det är inte lätt att vara stadsplanerare.

Foto: Sacharias Källdén

10:57 Två glada grannar kommer gåendes på gångvägen som är lagd tvärs över torget. De ska mot Hornstull men stannar till vid foodtrucken och spanar in menyn. På frågan vad de tycker om torget, säger Aina Bergvall: "Det är väl inte så inbjudande om man säger så. Det har alltid sett ut såhär. Jag har i princip aldrig varit här, och jag har bott här i 30 år".
Hennes granne Lisbet Norrman tycker det är konstigt att det inte finns saker för barn att göra och har även andra idéer: "Fler bänkar, blommor och just nu kanske en julgran! Så de stackarna på boendet där uppe har något att titta på."