Inga hippa lattedrickare så långt ögat kan nå när nya smålägenheter byggs bakom Ikea! Foto: Illustration: Pernilla Wass Lööf Arkitekt

Är det här Stockholms fulaste visionsskiss någonsin?

Glöm trendiga småbarnsföräldrar och hippa kafébesökare. När en visionsskiss för nya bostäder i Barkarby presenteras har man valt en minst sagt trendbrytande ritning.

  • Publicerad 16:48, 13 sep 2017

På Ålstavägen i Barkarby, ett stenkast från Ikea ska det byggas 84 små hyresrätter. 24 lägenheter byggs i en redan befintlig byggnad som går från kontor till lägenheter. De övriga 60 byggs i ett helt nytt hus.

Men den visionsskiss som Järfälla kommun använder för att illustrera det nya huset kittlar kanske inte direkt fantasin. Den som gillar grandiosa skisser där trendiga småbarnsföräldrar med barnvagn, skäggiga män på cykel eller en hipp karriärist på kafé samsas framför något storslaget hus göre sig icke besvär.

Har arkitekterna ballat ur?

Här är det raka puckar som gäller. På vad som ser ut att vara en skärmdump från något kartverktyg står rätt och slätt ett svartvitt skissat hus. Varken mer eller mindre.

Vad hände här egentligen? Är det möjligen en arkitekt som tröttnat på de överdrivna visionsskisserna vi är så vana vid? Vi ringer arkitekten i fråga, Pernilla Wass som skrattar gott när vi får tag på henne.

– Haha, herregud vad pinsamt. I det här fallet är det rent frankt att det inte var menat att bli någon bild i en tidning. Det här var snabbaste möjliga skiss för att de skulle få en uppfattning om hur huset står i relation till fastigheter runt omkring, säger hon.

Så det var inget "statement" mot visionsskisserna?

– Haha nej, det här ska vara överkomliga förstabostäder för människor. Det är inget superflashigt och hippt. Det saknas små lägenheter i Barkarby, de här ska fylla det hålet.

På ett sätt kan nog många uppleva det här "enkla" som befriande. Vad tycker du själv om storslagna visionsskisser?

– Eftersom jag jobbar i branschen är jag sjukt intresserad av nybyggnation och bostadsmarknaden. Men allt ser ju likadant ut. Och ingenting ser ut som det sen blir i verkligheten. Det är min erfarenhet. 

Detaljplanen för de nya lägenheterna väntas antas i kommunfullmäktige den 18 september. Om allt går enligt plan hoppas man kunna sätta spaden i marken innan årets slut.

Nya lyor i Bromma säljs in – med falafelrullar från Malmö

Ännu fler "perspektiv". Foto: Illustration: Pernilla Wass Lööf Arkitekt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

Turista i Järfälla – från soffan

Nyheter Ny app berättar om platsernas historia Se dig omkring i Barkarbystaden, Jakobsberg eller Görväln och lär dig om platsernas historia – samtidigt som du ligger hemma i soffan. Det är möjligt sedan ett tag tillbaka tack vare en ny app.fredag 25/5 14:22