Är det här Stockholms läskigaste källare?

Man behöver inte bo i USA för att gå loss galore under Halloween. Det menar Martin Svalander och John Kokko, som byggt upp en hel skräckvärld i källaren för grannskapet.

  • Publicerad 19:30, 23 okt 2018

Det var för femton år sedan som den amerikanska konstnären John Kokko började inreda och bygga spökrum åt sin son under Halloween, eftersom dagen sammanfaller med hans födelsedag. Ett tilltag som var väldigt uppskattat bland sonens vänner.

Men det är inte bara barn som uppskattar att få håret att resa sig på armarna. När John slog sig i slang med grannen, industridesignern Martin Svalander, för fyra år sedan och ordnade skräckmaskerad och pumpatävling för de drygt 20 barn som bor i kvarteret på Högbergsgatan, strömmade även deras föräldrar dit – och blev kvar.

– Det utvecklades till ett stort party och var fantastiskt kul. Och jag älskar verkligen Halloween, så vi bestämde oss för att utveckla det ytterligare, säger John Kokko.

Hedvig Svalander och Sally Löfgren med voodoo-dockan. Foto: Martin Svalander

Barnen får blanda sina egna häxdrycker. Foto: Martin Svalander

Här kan du fira halloween i Stockholm 2018

När de i fjol inredde den gemensamma källaren till en värld fylld av skräck, gjorde det succé. Nu har de därför återupprepat konceptet. Årets tema är "Voodoo Lounge", och innefattar bland annat en spådam, ett träsk, möjligheten att blanda olika häxdrycker och självfallet en voodoo-präst. Spökvärlden består av tre olika rum med olika kusliga teman.

– Förra året kunde barnen väcka ett Frankensteinmonster genom att trycka på olika knappar. Vi märker att de interaktiva momenten är särskilt uppskattade, säger Martin Svalander.

Är det här det äckligaste Halloweengodiset någonsin?

Skräckkällaren hade öppet under en kväll och kommer nu att städas bort. Men trots att årets jättekonstverk knappt hunnit börja monteras ned, har de tu skräckfantasterna redan börjat spåna på tema inför nästa års Halloween.

Madame Miriam Björkhem spår framtiden i tarotkort. Foto: Martin Svalander

Ingen Halloween utan en dönicke. Foto: Martin Svalander

–  Inför årets Halloween började vi åka runt halva Sverige redan i somras för att samla in allt från aparta loppisfynd till drivved till träsket. Det tar tid att planera och fixa, det är ett stort projekt men vi gör det för att vi själva tycker att det är så roligt, säger Martin.

– Det bidrar till en härlig gemenskap med grannarna också, där barn och vuxna i husen häromkring samlas och har kul tillsammans, säger John.

BILDSPECIAL: Kolla in skräcken på Grönan