Pizza in the making. Yousef Al Mashni och Salieh Shalby på La Casina förbereder en pizza. Foto: Linda Gren

Är det här Stockholms mest pizzafrälsta kvarter?

Runt Liljeholmskajen finns för tillfället fyra pizzerior inom loppet av några hundra meter, och en femte är på väg. Det är nånting med de boende i området som gör att pizzaugnarna aldrig svalnar och utbudet bara blir större.

  • Publicerad 12:30, 23 jan 2018

Det är inte så att Liljeholmskajen har brist på restauranger. Här finns libanesiskt, thailändskt, iranskt och indiskt. Och fyra pizzerior. I februari öppnar en femte.

Sjöviks pizzeria har funnits i sex år. Mest pizza säljs på kvällen, och är populärt bland småbarnsfamiljer i området. Pizzabagaren Murat Cifti tycker att de har ett fantastiskt läge i Liljeholmen.

– Det är mycket familjer som kommer hit, men även folk från andra delar av stan kommer för att äta våra pizzor, säger han.

Måltidsforskaren Richard Tellström tror att anledningen till att många i Liljeholmen vill ha pizza är för att den erbjuder något för alla smaker. Att barnfamiljer utgör en stor del av pizzeriornas stamkunder, tror han beror på att rätten är enkel att äta, en fördel om man inte har tid att laga mat.

– Pizzan tilltalar alla, den går att få i många olika kvalitéer och smaker. I grunden är den vegetarisk och går enkelt att äta med en hand, säger Richard Tellström.

Hög efterfrågan

Lite högre upp från kajen ligger Qmerick’s, som från början etablerade sig som en hamburgerrestaurang. Men boende i området ville annat. Ägaren Nedim Erik berättar att flera kunder efterfrågade den italienska rätten. Sedan november förra året finns därför pizza på menyn, till kundernas glädje.  

– Alla äter pizza här. Vi har både pan pizza och tunna pizzor och vi är kurder så vi gör även specialpizzor inspirerade därifrån, berättar Nedim.

Han berättar även att de var tvungna att sätta upp en pizzaskylt utanför restaurangen så hungriga gäster inte skulle missa ett gyllene tillfälle.

Pizza med annorlunda tillbehör

Ett stenkast från tvärbanan ligger La Casina, som har funnits kortast tid i området. För att sätta sin egna prägel på restaurangen berättar köksmästaren Salieh Shalby att de ibland skickar med kunderna tillbehör de anser passa pizzan.

– Killarna i köket tycker den vanliga pizzan är lite tråkig, de vill gärna få folk att testa annorlunda tillbehör. Därför brukar de skicka med burkar med oliver och tzatsiki, säger Salieh.

Trots att de bara haft öppet i ungefär två månader har Salieh redan börjat uppfatta vad som går hem hos gästerna, några Liljeholmsbor föredrar vegetariska alternativ, men pizzan går hem hos alla.

Inte heller Richard Tellström tror att pizzatrenden kommer lägga sig.

– Det talar för att pizzan har en lång livslängd, det är en global maträtt som finns i hela världen och med olika tillbehör och smaker, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Farstaskola byggs ut och får högstadium

Nyheter Ska bli dubbelt så stor Hästhagsskolan i Farsta ska byggas ut. Planen är att skolan ska bli dubbelt så stor och få ett helt nytt högstadium när allt är klart.onsdag 23/5 17:50

Stureby får helt nytt skolhus

Nyheter ✓Så här är det tänkt att se ut ✓Börjar byggas i höst Nu finns skisser på Sturebyskolans nya skolhus. Där görs plats för åtta nya klassrum, fritidsutrymmen och en tillfällig matsal.onsdag 23/5 16:48