Tre Liljor + Notting Hill = sant? Foto: Natalie Nordenswan/Mostphotos

Är det här Stockholms Notting Hill?

Vill åka till Portobello Road och uppleva lite äkta Londonkänsla? Enligt mäklare räcker det att ta sig till en viss del av Vasastan.

  • Publicerad 11:32, 21 feb 2018

Mäklare bör alltid komma på nya sätt att locka spekulanter med finurliga sätt, senast var det den omskrivna stökiga lägenheten på Tulegatan som blev en klickraket. Nu är det en internationell referens som fått uppmärksamhet.

"Vasastans mysigaste läge osar charm och har en lummig gårdsmiljö" menar Fastighetsbyrån och pekar ut Tre Liljor i Vasastan som vår motsvarighet till engelska Notting Hill, känt för att vara ett av Londons mest eftertraktade område att bo i. Med sina färgglada hus och filmen med Julia Roberts och Hugh Grant har de flesta en tydlig bild av hur Notting Hill är. Funkar kopplingen?

Kerold Klang: Crazy Crispy Chicken Farm istället för Gullmarsplan?

På Twitter finns kommentarer i stil med ”mäklarspråk bör utnämnas till minoritetsspråk” och ”välkommen till Vasastans ’Vasastan’ ” men mäklaren Caroline Dettker tycker mest det är kul att göra något annorlunda.

– Det här var säljarens egna formulering, personen är uppväxt i lägenheten och skulle beskriva den som just Vasastans Notting Hill, säger hon.

Tror du att den här formuleringen kommer att locka potentiella köpare?

– Ja, du reagerade ju på det, så jag hoppas det väcker intresse. Det är en kul grej och lite annorlunda, Tre Liljor är ett område som är unikt för Vasastan.

Bättre att skriva om historien bakom

Stockholmsexperten Kerold Klang håller dock inte med. Han menar att mäklare försöker döpa om stadsdelar och områden för att få fart på försäljningen – men att de gör det på ett dåligt sätt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tycker det är självsvåldigt och kulturfientligt. Tidigare benämndes området mellan Hötorget och Rådmansgatan som Stockholms Chinatown, och Hornsberg ville man kalla för Lindhagen för att miljön var industriaktig. Tre Liljor ligger långt från tunnelbanan och är ett sömnigt område, jag skulle inte kalla det för Notting Hill.

Kerold menar att man istället ska trycka på historien bakom byggnaden och området för att locka kunderna

– Om man nu vill pusha för Tre Liljor ska man ta reda på information om området istället för att snegla utomlands, här fanns en värdshusanläggning på 1700-talet och det finns fortfarande träd från den tiden här. Mäklarna bör lära sig stockholmshistorien och inte vara fixerade på ställen utomlands där de ändå inte säljer, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.