Är det här Stockholms nya svar på Brooklyn?

Du behöver inte längre bege dig till någon av Brooklyns gamla industrilokaler för att få närodlad mat och hantverksöl direkt från mikrobryggeriet. Det räcker med en busstur till Frihamnen.

  • Publicerad 20:30, 10 mar 2019

– Jag gillar att du kan se bryggeriet från restaurangen.

Niklas Jakobson, vd på Stockholm Brewing Co, pekar nöjt mot fönstren som separerar bryggeriet från restaurangen Farm. Ända sedan han drog igång Stockholm Brewing Co för sju år sedan har han drömt om att kunna servera öl direkt från tanken, berättar han.

– Ju färskare öl desto godare. Sedan Gamla stans bryggerier lade ner har det inte funnits någonting liknande i Stockholm, förklarar han.

Drömmen om att kunna servera öl direkt från bryggeriet besannades för fem månader sedan. Det var då källarlokalen på Södermalm övergavs till förmån för de betydligt större lokalerna i Magasin 3 i Frihamnen.

– Det hade inte blivit av om det inte vore för Stockholms hamnar. De gillade verkligen idén med hantverksöl och ekologiskt. Själv älskar jag hela området mer och mer för varje dag som går, säger han.

Men ligger det inte lite avsides?

– Äh, Stockholm är ju skitlitet och bussen stannar precis utanför, säger han.

Snart öppnar nytt ölmecka i Frihamnen

I köket återfinns Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard. Paret odlar ekologiska grönsaker och föder upp djur på en gård i Botkyrka som sedan serveras på Farm. Allt organiskt avfall från restaurangen och bryggeriet hamnar på gården och blir foder åt djuren som sedan slaktas och hamnar på menyn, berättar Mauritz.

– De första tre månaderna var vi helt självförsörjande. Sedan blev det knepigare när kylan kom, men tanken är att vi ska hämta så mycket som möjligt från trädgården, säger han.

Södermalmsbryggeri öppnar krog i Frihamnen

Mikrobryggeri, närodlad mat, industrilokal... Det låter som en våt dröm för Stockholms Brooklyn-drömmande hipsters. Och visst har Jakobson tillbringat en del tid i New Yorks hipstertätaste stadsdel.

– Min fru, som inrett restaurangen, och jag har varit mycket i Brooklyn, säger han och tillägger att de även hämtat inspiration från städer som San Francisco och London.

– Den här sortens levande hamnområden finns överallt i världen men har saknats i Stockholm, konstaterar han.

Trött på surdegen? Här kommer surölen

Flytten till det 860 kvadratmeter stora tegelhuset innebar en rejäl expandering och Jakobson har inga planer på att dra ned på tempot. Förra året blev det sammanlagt 100 000 liter öl och i år kan det bli det dubbla. Nu vill han att Stockholm Brewing Co, som även erbjuder rundvandringar på bryggeriet, ska bli först i landet med spontanjäst öl.

– Istället för att tillsätta jäst tappar man upp ölen i ett stort plåtkärl och låter de naturliga mikroorganismerna sätta igång processen. Sedan får den ligga på fat i 2-3 år. Ekonomiskt är det antagligen den sämsta idé jag någonsin haft, men det kommer bli så jäkla bra, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ölfantast. Niklas Jakobson är fortfarande lika entusiastisk som när han startade företaget. "Det här tröttnar man aldrig på. Det blir som en livsstil med ölen, maten, kretsloppet och det hållbara." Foto: Jannie Flodman

Stockholm Brewing Co + FARM

Bryggeriet har sin sin adress i Magasin 3 i Frihamnen.

Ett 20-tal hantverksöl finns på kran. De flesta är bryggda på plats.

Erbjuder rundturer med ölprovning.

Majoriteten av maten som serveras på restaurangen Farm kommer från en ekologisk odlilng i Botkyrka.

Allt organiskt avfall från bryggeri och restaurang återvinns.

Bryggeriet. 2 500 liter öl ryms i de stora ståltankarna. Foto: Jannie Flodman