Perspektiv. Från 2000 meters höjd syns glipan. Men från land kan man låta sig luras. Foto: Google Earth/Claudio Britos

Är det här Stockholms sämsta bro?

I Trångsund finns bron som saknar en meter. Den slutar tvärt mitt ute i vattnet. Valet är ditt: Gå tillbaka till land eller hoppa och riskera att halka och slå ihjäl dig?

  • Publicerad 16:15, 11 apr 2019

Vid Sjöängsbadet i Trångsund sträcker sig en 50 meter lång brygga ut i vattnet – hela vägen ut till en liten klippig ö. Fast inte riktigt. Med en meter kvar slutar den tvärt.

Klipphällen ser så nära ut, men ändå så långt bort. Om jag hoppar riskerar jag att halka och slå mig illa mot klipporna. Ska jag ta risken? Jag avstår.

Boende i Sjöängen i Trångsund har levt med denna nästan-bro i många år nu. Förut fanns det en bryggstump som förband bryggan med ön, men den gick sönder och sedan har den inte ersatts.

– Jag trodde att kommunen skulle ersätta den, men jag väntade i två år och det hände inget. Sedan började vi grannar felanmäla, men det hände inget då heller, säger Tove Madsen som bor i Sjöängen.

Men nu har kommunen gått villaföreningen i Sjöängen till mötes och lovat att täppa igen glipan innan året är slut.

– Vi i villaföreningen är jätteglada och tacksamma. Det är kul att se att det går att förändra något om man jobbar för det!

För en utomstående kan ju en meter brygga låta lite futtigt, varför är den så viktig?

– Det är en badö där kan man sitta på kvällarna och bada från berget. Jag driver också en seglarskola i Drevviken och när vi har avslutning brukar folk stå där på berget och titta. Men i och med att man får hoppa 80 centimeter så blir det lite farligt.

Vid några tillfällen har Tove Madsen ordnat stänger över glipan, men det har slutat i plurret.

– En mamma skulle hjälpa sin dotter över när de plötsligt gick sönder och de ramlade i med filmkamera och mobiler. Det blir dyrt det där.

Bryggans skitiga historia

Det var rädslan för fågelattacker och smutsigt vatten som en gång i tiden lade grunden för bryggan.

– Man hade en simskola vid badet. Men det var fåglar som häckade på ön som blev väldigt väldigt ilskna på de som badade. Och så skitade de ner. Det blev en sanitär olägenhet och badvattnet blev dåligt. Genom att dra bryggan hela vägen ut kunde de inte häcka där längre.

Den saknade metern från 2000 meters höjd. Foto: Google Earth

Ska jag? Foto: Claudio Britos

Nej! Foto: Claudio Britos