Höjda hyror och sviktande kundunderlag har fått flera butiker och restauranger i SoFo att lägga ner. Och de som är kvar kämpar hårt för sin överlevnad. Foto: Andreas Jennische/Sophie Stigfur

Är detta dödsstöten för SoFo?

Drastiska hyreshöjningar har fått flera restauranger och butiker i SoFo att lämna det tidigare så heta området. Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar håller på att döda det levande SoFo som de själva vill ha, menar flera.

  • Publicerad 19:30, 28 mar 2019

Färre besökare i kombination med drastiska hyreshöjningar efter årsskiftet, vissa så höga som på 60 procent, har skakat om flera verksamheter i Södermalms hotspot nummer 1: SoFo. Det säger Helena Skolling, ordförande i SoFo:s företagarförening.

– Det är flera som har stängt ner eller är igång med att sälja. En orsak till höjningarna kan vara att hyresvärdar och bostadsrättsföreningar höjer hyrorna utifrån tron att det är ett så pass populärt område att det ska bära sig. Men tvärtom visar alla undersökningar att handeln minskar och SoFo är inget undantag.

Varför det blivit såhär just nu är svårt att svara på, menar Skolling.

– Det här är en trend vi har sett under flera år och vi har försökt lyfta frågan på olika sätt. Det har dock generellt varit svårt att få gehör för detta hos fastighetsägarna.

"Blir mäklarfirmor för hela slanten"

I dagsläget ligger elva attraktiva restaurang- och butikslokaler ute för försäljning. En av dem är restaurangen Babajan på Katarina Bangata, som nyöppnade så sent som i november efter en längre tids stängning på grund av en vattenläcka. Ägaren Patrick "Baba" Murray säger att han tappat orken.

– Jag har en hyra på 65 000 i månaden, en höjning med över 100 procent på nio år. Nu ligger det lika högt som för krogarna på Ringvägen, vilket inte fungerar här nere, säger han och fortsätter:

– I förlängningen betyder det här att genuina gamla Söderhak trängs undan för de som har råd, det blir mäklarfirmor för hela slanten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han är inte ensam att gå i säljtankar. Restaurangen Mormors Dumplings, som legat på Bondegatan i 12 år, kämpar hårt för sin överlevnad.

– Det är jättesvårt för oss. Kunderna blir färre. Själv tar jag inte ut någon lön just nu utan lever på min man, så att min enda anställda ska kunna få en lön. Klart jag tänkt på att sälja, men vem ska betala en miljon för det här? Jag försöker ändra menyn och kämpa på för att se om det kan vända istället, säger Piao Xu.

Patrick "Baba" Murray har lagt ut sin restaurang för försäljning. Foto: Sophie Stigfur

Restaurangen Mormors Dumplings på Bondegatan försöker förändra menyn på olika sätt för att locka fler kunder. Foto: Sophie Stigfur

Grannen, restaurangen Two Indians, ger samma bild. Här funderar man ännu inte på att sälja – men läget är minst sagt ansträngt.

–  Många restauranger och företag har försvunnit. Och oavsett om vi får 5000 eller 100 000 i intäkter så är omkostnaderna desamma för oss, säger Tuton Khan och fortsätter:

– Hyresvärdarna borde sänka hyrorna för att få tillbaka det gamla levande Söder. Går hyrorna upp mer så...hur ska vi klara oss?

Hyllat kafé stänger – kvarteret sjunker

Enligt restaurangägarna själva kan en förklaring till det sviktande kundunderlaget vara att konkurrensen ökat i och med att allt fler nya restauranger poppar upp. Konsekvenserna märks redan nu i området, enligt Helena Skolling.

– Vi ser att restauranger håller stängt över lunchen och det är rimligt att anta att det är på grund av minskande kundunderlag.

Kan det innebära dödsstöten för ett levande SoFo?

– Absolut. Om vi inte får bukt med hyrorna blir det svårt för restauranger och butiker att få ekonomin att gå ihop och risken finns att området till slut mister de små verksamheterna. Vi vädjar nu till alla bostadsrättsföreningar och hyresvärdar att tänka ett extra varv om de vill ha kvar det folkliv som alla tycker så mycket om.

Tuton Khan på restaurangen Two Indians på Bondegatan tänker inte sälja, men märker av en stor förändring i sviktande kundunderlag. Foto: Sophie Stigfur

Skyltar med texten "lokal överlåtes" är ingen ovanlig syn i det tidigare så heta området. Foto: Sophie Stigfur

SoFo

Är en förkortning av "South of Folkungatan", och brukar avse området söder om Folkungagatan, öster om Götgatan och väster om Renstiernas gata.