Grundbehov. Krisberedskapsveckan är till för att informera om vad allmänheten kan göra vid en kris. Foto: Mostphotos

Är du förberedd om krisen kommer?

Nästa vecka, den 6-12 maj, genomförs Krisberedskapsveckan. Den ska informera och uppmärksamma allmänheten om vad man kan göra om en kris skulle inträffa.

  • Publicerad 09:00, 2 maj 2019

”Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris”, så skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på sin webbplats. Det är därför de genomför den årliga Krisberedskapsveckan tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.

– Ju fler som kan klara sig själva desto mer hjälp kan de som verkligen behöver den få. Till exempel de som är äldre eller behöver vård i hemmet, säger Malin Grentzelius, Brobyggare i kommunen och instruktör i krisberedskap för Civilförsvarsförbundet.

I krissituationer finns det även frivilliga organisationer som hjälper till. I Upplands-Bro finns Frivilliga Resursgruppen (FRG), det lokala Civilförsvarsförbundet och Röda Korset.

Det gäller att vara förberedd

En kris kan handla om ett långvarigt ström- eller vattenavbrott, eller en naturkatastrof till exempel.

Det som vanligtvis ses som enkla och självklara saker, som att duscha, diska och laga mat, kan då plötsligt bli väldigt problematiska. Och du kanske inte längre bara kan gå och handla vad du behöver.

I en sådan situation behöver du kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme i upp till sju dagar. Du behöver också kunna motta information.

Det gäller alltså att förbereda sig innan krisen kommer.

Nu på måndag, den 6 maj klockan 18.00, är du välkommen att lära dig mer om krisberedskap under en föreläsning, på stora scenen i kommunhuset.

Mer info:

Mer information som kan vara användbar hittar du på krisinformation.se och dinsakerhet.se.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt