Sedan 17 år tillbaka jobbar Henrik Lilliér som teaterlärare på kulturskolan i Botkyrka, med elever i åldersspannet åtta till 22. "Jag har flera elever som jag haft i över tio år, det är väldigt speciellt", säger han. Foto: Sacharias Källdén

Är han Skarpnäcks Peter LeMarc?

Teaterlärare, manusförfattare, skådis och musiker. Men ordet "renässansmänniska" är att ta det för långt, tycker Henrik Lilliér. Att bli jämförd med en älskad popsångare har han dock inget emot.

  • Publicerad 08:30, 14 mar 2020

Det lutar åt releasefest på Landet ... eftersom vi heter det.

När gangsterkomedin Becker – Kungen av Tingsryd hade biopremiär 2017 spelade Henrik Lilliér huvudrollen som en möbelhandlare med "skev kompass", som säljer cigaretter och smuggelsprit. Rollen blev en fjäder i hatten för allkonstnären från Vetlanda, som tidigare varit kanske mest känd bland biobesökarna för sin korta insats i Avalon.

– En som tittat på Becker hörde av sig och sade att han är så "svenskt" kriminell, så där "lagom" kriminell. Hur fan är man lagom kriminell? säger Henrik och skrattar.

Kanske är det svårt att rakt av ogilla en rollfigur som kan alla Peter LeMarcs texter, plockar fram gitarren och sjunger dem på fester? Och även utanför filmens värld tycks Lilliér få leva med att bli förknippad med han som kallar henne Tess.

Efter att Henriks band Landet häromdagen släppte sin debutsingel beskrev en bekant honom som "Skarpnäcks Peter LeMarc".

Vad Lilliér själv tycker om att jämföras med den hemlighetsfulle popikonen? "Jättekul", om man får tro honom. Inte minst eftersom Lemarc själv bor i Bagarmossen.

– Det är ofantligt roligt, säger Henrik.

Fint väder. Den nya singeln är en svenskspråkig tolkning av Steve Earl-låten I Ain't Ever Satisfied. Det hindrar inte Lilliér från att se nöjd ut i solskenet. Foto: Sacharias Källdén

Med erfarenhet som både teaterlärare och "filmmänniska" förvånar det inte Henrik att folk letar efter spår av föregångare i det han sysslar med. Arketyper hjälper människan att förstå sin verklighet, menar han.

– Brad Pitt till exempel är bara en nyare version av Robert Redford.

Vad innebär det här för den som skapar?

– Arketyperna i sig är inte alls dumma, men de får gärna spelas av olika personer. Och så lite mer öppet sinne kanske. När jag började skådespela hade jag långt svart hår och jag vet inte hur många som ringde och undrade om jag skulle kunna tänka mig att spela en colombiansk knarklangare. Jag tackade alltid nej.

Vad gäller det musikaliska tycker Lilliér att han lät mer som Peter LeMarc för 15 år sedan. Med sitt nya projekt nosar han på country och americana; singeln Aldrig nöjd är en svenskspråkig tolkning av Steve Earls I Ain't Ever Satisfied.

Det som bara skulle bli en kul grej visade sig frambringa mer entusiasm än väntat, med både musikvideo och P4-spelningar.

– Vi siktar på att göra en EP framöver. Det blir väl något slags releasefest då, och då lutar det åt att vi gör det på Landet i Midsommarkransen ... eftersom vi heter det.

Vilka som blir förband är oklart. SöderortDirekt har inte lyckats nå Peter LeMarc för en kommentar.

Musiker. Stefan Sundström är en annan inspirationskälla. Foto: Sacharias Källdén

Fakta: Henrik Lilliér

Ålder: 45

Gör: Teaterlärare, manusförfattare, skådespelare och musiker.

Bor: I Skarpnäck. Uppväxt i Vetlanda, men flyttade till Stockholm på 1990-talet.

Aktuell med: Låten Aldrig nöjd som är bandet Landets debutsingel. Är också en av manusförfattarna till ungdomsserien De utvalda som finns att se på SVT Play.

Om Skarpnäck: "Jag tycker att det är jättefint om man går upp mot Söderbysjön och sitter ganska högt ovanför vattnet som rinner ner mot Ältasjön. Det är väl det småländska arvet."

Visa merVisa mindre