Så här ser det ut i Årsta en sen eftermiddag. Foto: Linda Gren

Är Söderorts centrum redo att leva längre?

På många håll i stan har butikerna öppet långt in på kvällarna. Men Söderorts småcentrum släcker ner redan vid fem-, sextiden. Nu höjs röster för att de borde leva längre. Vi besökte fyra älskade centrum i Söderort för att se om de är redo för kvällsöppet.

  • Publicerad 17:11, 25 nov 2017

Kärrtorp: "Vi har inget behov av längre öppettider"

Kärrtorps centrum är en viktig mötesplats för Kärrtorpsborna och många är stolta över till exempel Turteatern och Reflexen. Men att ha öppet sent på kvällarna är svårt för handlarna, även om man har gått sin kundkrets till mötes genom att stretcha öppettiderna med en halvtimme.

Sertac Yildizoglu, driver Kärrtorps Deli och har öppet mellan 10:30 och 18:30, längre går inte.

– Mina öppettider är lagom, jag har kunder hela dagarna och Kärrtorpsborna är bra supportrar. Här kan de handla sådant som inte finns på Ica. Men jag kan varken öppna tidigare eller stänga senare, efter 18:30 är det dött i centrum, säger han.

Även blomsterhandeln intill har öppet till 18:30, men där är det snarare konkurrensen som försvårar, inte öppettiderna.

– Vi är nya i lokalen och de som säljer blommor på torget tar våra kunder. Mataffärerna säljer också blommor så det spelar ingen roll hur länge vi har öppet. Det kommer inte så många hit ändå, säger Sepideh, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

"Det är en trend"

Lokalborna Robert Kasperssen och hans dotter Hanna tycker att öppettiderna i Kärrtorp är bra.

– Det blir längre och längre öppettider i hela Stockholm. Det är en trend som dels handlar om konkurrens. Vi har inget behov av att det ska vara öppet längre här i Kärrtorp, det känns lagom, säger han.

Sofia Linden Falkenlöv, boende i Kärrtorp, rör sig inte så mycket i centrum men tycker att öppettiderna är rimliga.

– Jag är inte i centrum så ofta, eller jag besöker väl inte butikerna här. Ica och Coop har ju öppet jättesent och det är väl främst dit jag går i så fall. Jag är nöjd som det är nu.

Hökarängen: "Jag skulle nog kunna ha öppet ännu längre"

Hökarängen ses ofta som en förebild när det gäller förortscentrum, dels för sitt myller av små butiker längs gågatan som sägs vara Sveriges första. Men också för att butikslokalerna i de välbevarade husen är prydda med neonskyltar som andas 50-tal.

Handlarna längs med den bilfria gågatan upplever att det finns ett stort engagemang för de små butikerna på torget men att Farsta centrum med sina stora affärer och etablerade kedjor ligger lite för nära för att det skulle löna sig att ha öppet längre.

Andréa Alarcon driver Café express Colombia, hon säger att besökarna i centrum har minskat den senaste tiden.

– Det blir färre och färre människor här. Jag har sett en minskning bara den senaste månaden. Idag är det helt tomt men det är nog för att nästan alla butiker är stängda här på måndagar, säger hon och fortsätter:

– Jag har öppet en halvtimme längre än de andra här på gatan men skulle nog kunna ha öppet ännu längre om jag hade orkat. Jag har inte brist på kunder, men jag driver det här stället helt själv.

"Finast av alla"

Teo Stärnehäll, tycker att Hökarängens centrum är det finaste av alla.

– Det är ju lite dött men väldigt fint. Jag skulle inte ha något emot mer rörelse, däremot tror jag att Farsta centrum ligger lite för nära för att det skulle vara nödvändigt. Krisar det så åker man ju dit, helt klart, säger han.

Även Anna Risager, tycker om Hökarängens centrum.

– Vi har inget behov av att göra alla ärenden här. Det finns mataffärer och Apotek, det är bra. Det jag kan sakna är en bra restaurang som har öppet på kvällarna, men det fungerade ju inte med Cevicherian, så jag vet inte.

Västertorp: "Det är mycket folk här på dagarna"

Västertorp växer och allt fler människor från stan flyttar hit, något som märks hos handlarna. Heléne Osorio Gomez jobbar på frisörsalongen Reneé & CO i centrum och säger att det är mer rörelse i Västertorp än något annat förortscentrum hon har besökt.

– Det flyttar hit allt yngre människor hela tiden och jag tror kanske att det är det som gör det. Men det är också många som bara åker hit på besök, några som klipper sig hos oss eller har andra ärenden. Sedan har vi ju den klassiska marknaden som drar folk.

Heléne tror att Västertorps butiker skulle kunna ha öppet längre, men att det kanske skulle behövas något nytt för att det skulle smitta av sig hos alla handlare.

– Det är mycket folk här på dagarna fram till 18:00 ungefär, sedan är det ganska dött. Men det är väl för att det mesta stänger. Det skulle vara roligt med någon bra restaurang som har kvällsöppet. En bättre restaurang kanske, lite lyxigare och som erbjuder vegetariskt.

"Pensionärer och barnfamiljer"

Men Beatrice och sambon Andreas Landh, instämmer inte med Helénes teori.

– Det är jättemysigt här, det är inte det. Det är gammeldags och fint men det bor ju mest pensionärer och barnfamiljer här, folk handlar mat och sedan går de hem, säger Andreas.

Beatrice fyller i:

– Det finns bagerier och kaféer men det vore kanske roligt med någonting bättre som har öppet lite längre.

Men är Västertorp redo för det?

– Nej det tror jag inte faktiskt. Som sagt, det skulle nog inte gå ihop med den kundkrets som finns här idag. Även om det såklart hade varit roligt, säger Andreas.

Årsta: "På vintern är det nästan obehagligt mörkt"

Många pratar om Årsta torg som mysigt och familjevänligt. Om fontänen som lockar till barnlek om somrarna och om Folkets hus som erbjuder verksamheter för människor i alla åldrar.

Även smörrebrödsrestaurangen ”Två små svin”, med sina generösa öppettider alla dagar i veckan, är omtalad som en relativt ny stjärna på Årstahimlen. Men när vi besöker centrumet denna kalla novemberkväll är det bara ett gym som lyser upp torget.

Madeleine Skinnerud, som driver nagelsalongen, tror inte att Årstas butiker är redo att hänga på restaurangernas öppettider.

– För vår del tror jag inte det i alla fall. Vi har inte den kundkretsen och i övrigt är det ju mest barnfamiljer här. De kommer hem från jobbet, hämtar barnen, handlar mat och går hem, säger hon.

Dessutom tycker hon att det är alldeles för mörkt på torget så här års.

– På somrarna är det ju lättare, då syns vi ju. Men nu på vintern är det nästan obehagligt mörkt, men vill ju se vem som närmar sig skyltfönstret. Däremot vill jag inte tro att Årsta centrum kommer slås ut av galleriorna. Vi gör vår grej, säger hon och fortsätter:

– Det är väl inte säkert att man vill sitta här i Årsta på kvällar och helger heller, jag tror att många vill åka iväg och roa sig.

Frida Oredsson tycker att Årsta torg hamnar i skymundan, men att restaurangerna med kvällsöppet lyfter upp stämningen.

– Det känns lite för nära både Liljeholmen och Gullmarsplan för att det ska vara värt att ha öppet längre på kvällarna. Det skulle väl vara några fler mysiga kaféer i så fall, som har öppet lite längre. Men jag besöker väl inte de som finns här nu heller, säger hon.

Då stänger butikerna i centrum ... ungefär!

Kärrtorp – 18-18:30
Bagis – 18:00
Skarpnäck – 17:00
Årsta – 17:00
Högdalen – 19:00
Hagsätra – 18:00
Rågsved – 17:30
Hökarängen – 17:00
Gubbängen – 18:00
Älvsjö centrum – 18:00
Västertorp – 18:00
Fruängen – 18:00
Aspudden – 17:00

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50

Gasläcka stänger idrottshall i Söderort

Nyheter Tre personer till sjukhus med domningar Högdalens sim- och idrottshall stängdes akut förra veckan sedan gas läckt ut i ett rum under bassängdelen. Tre personer fick föras till sjukhus med domningar.måndag 22/10 13:00