Vargspår? Länsstyrelsen har inte kunnat avgöra om spåren som Grödingebon Lena Svalling Ekdahl fotograferat är från en varg eller hund. Vargen på bilden har ingen koppling till Botkyrka eller Huddinge. Foto: Lena Svalling Ekdahl/Arkivbild

Är vargen tillbaka på Södertörn?

Strax efter midnattsmässan på julafton såg Tullingebon Lilian något som hon är säker på är en varg. Flera personer i Grödinge, Tullinge och Segeltorp har sett misstänkta vargspår senaste månaden. "Ingen tvekan om att det är hunddjur", säger länsstyrelsens vilthandläggare.

  • Publicerad 14:33, 3 jan 2019

Tullingebon Lilian Magnusson var på väg hem från midnattsmässan i Tullinge kyrka med sin svärmor, natten mellan julafton och juldagen. Plötsligt ser de något springa över vägen vid Tullinge strand.

– Det kan inte ha varit en räv, den var betydligt större. Och jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara en hund, berättar hon.

Hon har jägarexamen och tyckte sättet djuret gick på och den slokande svansen påminde om varg.

– Min svärmor är från Värmland och har sett varg där. Visst, det var nattetid och mörkt, men vägen var upplyst och både hon och jag är ganska säkra. Vi satt i bilen och tittade på varandra – gud, är det möjligt?

Flera spårobservationer

Lilian och hennes svärmor är inte ensamma. Under den senaste månaden har flera vargobservationer kommit in till Naturvårdsverkets sajt Skandobs, något som tidningen Mitt i rapporterat om.

Den 16 december skickades bilder på spår in från Segeltorp. Dagen efter från Hamringevägen i Tullinge. Och på julafton från Åvinge kvarn i Grödinge.

Men enligt Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Stockholms länsstyrelse som har undersökt några av observationerna, är det för tidigt att ropa varg än.

– Det är ingen tvekan om att det är ett hunddjur som har gjort spåren. Men eftersom det i flera bilder saknas en storleksreferens så är det omöjligt att säga om det är en räv, varg eller hund, säger han.

En av observationerna, där spåret fotograferats bredvid en tumstock, kan Tobias Hjortstråle dock avfärda.

– Där var spåret runt sex-sju centimeter långt, det är uteslutet att det var en varg, det är för litet. Förmodligen så var det en hund, eller en räv i största laget.

Inte omöjligt att vargar passerar

Han hoppas att människor ska fortsätta skicka in bilder och observationer till Skandobs och att det ska komma mer snö så att de lättare kan följa spåren. För helt omöjligt är det inte att det kan röra sig om varg.

– Söder om Stockholm, på Södertörn och Grödinge, dyker det upp varg lite då och då. Men de brukar bara passera, några revir och fasta vargar som bor där och har fått valpar finns inte idag.

Tullingebon Lilian Magnusson är inte orolig för att det kan röra sig om ett av Sveriges stora rovdjur.

– Inte alls, jag tycker att det är häftigt. Varg är ju ändå något som hör till vårt naturliga djurliv och de är ju oftast skygga djur, det hade varit värre om det var en isbjörn vi såg!

På julafton upptäckte Grödingebon Lena Svalling Ekdahl de märkliga spåren i snön. Foto: Lena Svalling Ekdahl

Södertörnsvarg sköts förra året

Cirka 300 vargar finns i Sverige, enligt Naturvårdsverkets inventering 2017/2018. De finns framför allt i Mellansverige, där Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län har tätast koncentration.

I januari förra året sköts "Södertörnsvargen", en vargtik som under sex månader rört sig i området främst i Tyresta nationalpark och Haninge. Detta efter att Länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på vargen som blivit närgången mot djur och människor.