Gränsland. Här är skiljelinjen mellan Vasastan och Norrmalm. Foto: Sofie Axelsson

Är vi på Norrmalm eller i Vasastan?

Läsare har upprörts över att VasastanDirekt ibland benämnt stadsdelen Norrmalm som Vasastan och tvärtom. Nu reder vi en gång för alla ut var gränsen egentligen går.

  • Publicerad 20:00, 30 jan 2020

VasastanDirekt har kritiserats för att emellanåt missta sig om var gränsen mellan stadsdelarna går. Till tidningens försvar är det knepigare än vad man skulle kunna tro. Norrmalm är nämligen delvis en stadsdel i centrala Stockholm, men även en stadsdelsnämnd där flera stadsdelar ingår.

För att få klarhet i frågan tar vi kontakt med Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Var går gränsen mellan Vasastan och Norrmalm?

– Den går vid Tegnérgatan och norra sidan av Tegnérlunden. Den fortsätter sedan bort mot Barnhusbron, som gränsar mot Kungsholmen. På andra sidan går den via Birger Jarlsgatan. På söder sida har vi Norrmalm och i norr har vi Vasastan, berättar Kristian Rosengren.

Och det här med att Vasastan också ingår i Norrmalm?

– Ja, det finns en stadsdel som heter Norrmalm, men sedan finns även stadsdelsnämnden Norrmalm där Vasastan, Skeppsholmen och en liten del av Östermalm ingår, förklarar Kristian.

Vid en snabb googlesökning finns uppgifter om att ens postkod kan förtydliga vilken stadsdel man befinner sig i. Men Kristian Rosengren förklarar att dessa uppgifter inte är helt att lita på.

– Vi har inget att säga till om gällande hur postnummer påverkar stadsdelsgränser, men jag vet att det ibland rör upp känslor. Det finns avvikelser och medborgare kan ibland skicka brev eftersom de menar att deras postkod tillhör en annan stadsdel och vill att vi ska ändra det. Ibland gör vi små justeringar vid stadsgränser och hur det påverkar postnummer vet jag inte, men det är inget vi tar hänsyn till när vi bestämmer var gränserna ska gå, säger Kristian.

När vi frågar folk på Tegnérgatan/Drottninggatan var de tror att de befinner sig så kommer skilda svar. Bara en person känner till att brytpunkten ligger på Tegnérgatan.

– Va?! Betyder det att jag bor i Vasastan? utropar Klara Lovisa när VasastanDirekt avslöjar var vi faktiskt är någonstans.

ENKÄT: Var är vi?

Foto: Sofie Axelsson

Mark och Erik. Vi möts på Norrmalm-sidan av Tegnérgatan.

– Det är nog Norrmalm, det känns som det, säger Erik.
– Ja, Vasastan känns som att det är på andra sidan bron, mer vid Odenplan, säger Mark.

Foto: Sofie Axelsson

Klara Lovisa, Vi möts på Vasastan-sidan av Tegnérgatan.

– Det här är Norrmalm. Det står det på min karta.

Foto: Sofie Axelsson

Elin och Maria. Vi möts på Vasastan-sidan av Tegnérgatan.

– Ooooh vi är på gränsen känns det som. Jag måste tänka lite...jag gissar på Vasastan, säger Maria.
– Då får jag väl gissa på Norrmalm då, säger Elin.

Foto: Sofie Axelsson

Linus. Vi möts på Norrmalm-sidan.

– Vi är på Norrmalm. Gränsen går vid Tegnérgatan.

Visste du det här?

Norrmalm var under åren 1602-1634 en stad – med eget stadsråd, sigill och borgmästare. Då vid benämningen Norra förstaden.

Vasastans namnbildning kommer ursprungligen från riddarstatyn av Gustav Vasa i Gamla stan vilket även namngav Vasabron och Vasagatan. Vasastan räknades som en egen stadsdel först 1926.