Är Viola Sveriges äldsta katt?

För nära 30 år sedan hittades en över­given kattunge på Gotland. Enligt Ekeröbon Robert Engström lever katten ännu hemma hos honom. Kan Viola vara landets äldsta katt?

  • Publicerad 06:15, 19 maj 2019

Jag känner igen den. Den har en vit fläck precis ­under hakan.

I en villa i Närlunda på Ekerö bor Robert Engström tillsammans med katten Viola. Hon är dock inte riktigt som andra katter.

Hon ska nämligen vara mycket mycket äldre än en katt normalt brukar bli. Det hävdar åtminstone Robert Engström.

– Jag har inga dokument, men min exfru och son var på Gotland, på vägen låg en väldigt liten kattunge som såg ut att vara dålig. De vet precis vilket år det var, säger han.

Året det handlar om är 1989 och katten hittades i början av augusti. Hon ska då ha varit några veckor gammal och hittades helt ensam.

Katten tog de med hem till fastlandet.

– De kunde inta bara åka förbi den utan tog upp den i bilen och tog hem den. Eftersom vi är skilda och de bor inne i stan frågade de om jag inte kunde ta hand om katten.

Robert Engström har själv inte stött på någon katt som är äldre.

– Hon kanske är äldst, säger han.

MälaröDirekt har även varit i kontakt med Robert Engströms son Petter Skoglund och exfrun Lotta Skoglund som var de som hittade katten. Båda menar att det inte finns några som helst tvivel om att det är samma katt som de hittade på Gotland för snart 30 år sedan.

– Jag känner igen den. Den har en vit fläck precis under hakan. Varje gång vi är där kollar vi noga och känner igen att det är samma, säger Petter Skoglund.

Han har fler kännetecken.

– Vi tycker att vi känner igen Viola på vad hon tycker om, hur hon låter, vad hon äter, den vita fläcken och att hon alltid har varit liten, säger han.

MälaröDirekt har även varit i kontakt med Sveriges lantbruksuniversitet, som inte kan utesluta att katten Viola snart närmar sig 30 människoår. De menar att åldern är ovanlig, men kan inte säga hur gammal landets äldsta katt är.