Familjens säkerhet. Aram heter egentligen något annat, men har valt att vara anonym för sin familjs säkerhet. Foto: Claudio Britos

Arams kusiner dödades av IS

IS kalifat har fallit och Huddinge är en av de kommuner som kan behöva ta emot IS-återvändare. HuddingeDirekt har träffat Huddingebon Aram, vars släktingar dödades i ett IS-dåd i norra Syrien, i en diskussion om hur återvändarna borde tas emot.

  • Publicerad 18:50, 14 maj 2019

Det är morgon den 27 juli 2016. En bil rullar in i de kurdiska delarna av staden Qamishli i norra Syrien.

– Våra kusiner och deras mamma var hemma. De skulle göra frukost, berättar Aram, en man i 40-årsåldern som bor i Huddinge (han heter egentligen något annat men har för sin familjs säkerhet valt att vara anonym).

Bilen exploderar och raserar intilliggande byggnader. 48 människor mister sina liv. Tre av dem är Huddingebons två kusiner och deras mamma. Senare tar den så kallade Islamiska staten (IS) på sig dådet.

300 IS-resenärer

Sedan 2012 har ungefär 300 svenska medborgare rest till IS-kontrollerade områden. Ungefär 150 av dem har återvänt. Nu när IS kalifat har fallit kan fler vara på väg tillbaka. Och Huddinge är en av de kommuner som kan komma att behöva ta emot återvändare.

Aram är orolig. Kommer det bo före detta IS-soldater i hans kvarter?

– Jag blir väldigt upprörd. Ska jag behöva bo med dem som dödat mina kusiner och släktingar? Hur ska det gå ihop? Jag flyttade till Sverige för att det är ett fritt och sekulärt land. Och nu tänker jag på att jag kan ha en granne i Huddinge som på något sätt är med i den rörelsen som dödade massor av kvinnor och barn ... och mina släktingar.

Så hanterar Huddinge IS-återvändarna

Foto: Claudio Britos

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Polisen har valt att inte gå ut med en exakt siffra på hur många personer som rest till IS-kontrollerade områden som är skrivna i Huddinge. Men enligt uppgifter till HuddingeDirekt rör det sig om runt fem personer. Det är oklart om någon än så länge har återvänt eller planerar att göra det.

"Fel att belöna dem"

Om dessa individer har begått brott i IS namn är upp till polisen och åklagarmyndigheten att utreda. Då är det huvudsakligen fråga om eventuella krigsbrott och brott mot mänskligheten. Att endast ha rest ner och anslutit sig till terrorgruppen är inte olagligt. Det hade det varit om Aram hade fått bestämma.

– Först och främst vill jag att de straffas. Det måste finnas konsekvenser för att ha hjälpt IS. Det var ett medvetet val att åka ner för att upprätta en shariastat och döda andra som inte tror på deras lagar. Om de har gjort massor skitgrejer där nere så är det fel att de blir belönade med jobb. Det blir en belöning för deras brott mot mänskliga rättigheter och alla värderingar vi tror på i Sverige.

Vi kan försöka jobba med dem kognitivt för att få dem att byta perspektiv, men kan någon ge mig en garanti för att de inte kommer döda mig här i Sverige?

Han tycker att alla borde prövas i en särskild domstol, kanske en gemensam på EU-nivå. Men han medger att det är svårt att döma dem endast för att ha rest ner.

Sverige har bättre förutsättningar

– Det här är jättesvårt. De som kommer nu har inte kommit hem frivilligt. De förlorade kriget. Vi kan försöka jobba med dem kognitivt för att få dem att byta perspektiv, men kan någon ge mig en garanti för att de inte kommer döda mig här i Sverige? Om de får en order om tio år att döda folk på Sergels torg, kommer de göra det? Vi behöver ett system för att kontrollera de här personerna.

Från vissa håll hörs krav på att inte släppa in IS-återvändarna i landet, att ta ifrån dem deras medborgarskap. Men Aram tycker inte att det är en bra idé att lämpa över ansvaret för IS-återvändarna som är svenska medborgare på Syrien eller andra länder i närområdet.

– Om de stannar kvar i området blir det farligt. Om de skulle sitta i fängelse där nere är risken att de blir ännu radikalare och ännu farligare. För de har inte resurser att göra något utöver att låsa in dem. I Sverige kan vi jobba med dem medan de sitter inne, säger han.

S: Bryt socialens sekretess för IS-utredningar

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Foto: Claudio Britos

De ansvarar för IS-återvändarna

Säkerhetspolisen bevakar personerna utifrån hot för terrorism, samt utreder misstankar om terroristbrott. Säkerhetspolisen informerar polisen.

Polismyndigheten utreder misstankar om annan brottslighet, såsom brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Men även annan misstänkt brottslighet. Finns någon misstanke om brott ska polisen inleda förundersökning.

Kommunen ansvarar för stöd och skydd till barn (under 18 år) som återvänder från IS-kontrollerade områden, om det skulle behövas. Säpo och polisen gör orosanmälan till socialtjänsten. Kommunen ansvarar också för eventuella stödinsatser om det är något som efterfrågas av de vuxna återvändarna.

Civilsamhället har en viktig roll att spela och är ofta en viktig brygga till de som vanligtvis inte har kontakt med myndigheter. Trossamfund och religiöst baserade aktörer kan bidra med viktiga insatser.

Källa: Center mot våldsbejakande extremism